Галерия

Панаир на разказвачите
Публикувано на: 2017-04-21 08:49:48

„ПАНАИР“ НА РАЗКАЗВАЧИТЕ
upload/1_1.jpgНа 19-ти април участниците от клуб „Граматика на фантазията“ по проект „Твоят час“ с ръководител Нора Баланска бяха гости на децата от IV група на ЦДГ „Слънце“ - гр.Шумен по повод Международния ден на книгата.
upload/1_1.jpgБъдещите ученици се забавляваха с „Бърканица в приказките“ на Джани Родари и „Франклин тръгва на училище“ на Полет Буржоа и Бренда Кларк в артистичното изпълнение на учениците от Vд и Vж клас.

staff/picbut.jpg

Детско-юношески хорови празници
Публикувано на: 2017-04-19 08:45:42

upload/1_1.jpgОт 6-ти до 9-ти април се проведе ХХIV-то издание на Международни детско-юношески хорови празници "Добри Войников", гр. Шумен. Училищният хор с ръководител Христина Костадинова и корепетитор Ралица Крумова представиха достойно СУ „Сава Доброплодни“ на фестивала редом с хоровете-участници от България (Шумен, Пловдив, Бургас, Варна) и чужбина (Украйна, Румъния, Унгария). Хорът се изяви на 8 април на Галаконцерта със 7 хорови песни, като бе представена и премиера на песента „Къде си, пролет“, написана специално за хора от младия композитор Ангел Андонов. На хора бяха връчени диплом за участие от кмета на Шумен Любомир Христов, диплом от Българския хоров съюз, Грамота от Националния дворец на децата, Грамота от Федерацията на хоровете към Европейския съюз и Сертификат за участие в Творческото ателие със словенския композитор Амброж Чопи.
upload/1_1.jpgАкцент в тазгодишното издание на хоровите празници е провеждането на Творческо ателие с хоровете, на което хористите подготвиха за изпълнение специално написаната за случая хорова творба – Кантатата „Синьо небе от мечти“ за хор и оркестър по текстове на Мария Костадинова. Авторът на творбата – словенският композитор и диригент Амброж Чопи дирижира световната премиера на кантатата, в която участваха всички хорове и Симфониета – Шумен.
Сред официални гости на фестивала бяха проф. Емил Янев – президент на „Федерацията на хоровете на Европейския съюз", Председател на „Балкански хоров форум", проф. Теодора Павлович – завеждащ катедра "Дирижиране" в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", представител на България в Световния хоров съвет и член на Борда на Директорите на Световната федерация за хорова музика IFCM, Амброж Чопи от Словения – композитор и диригент, професор по музикални дисциплини, Жан-Пиер ван Авермаат от Белгия – генерален секретар на Федерацията на хоровете към Европейския съюз, д-р Галина Луканова – председател на Българския хоров съюз, г-жа Катрин Ренгли – директор на младежкия хоров фестивал в Базел, Швейцария и др.

staff/picbut.jpg

Национален конкурс Търновград
Публикувано на: 2017-04-17 16:30:05

Награди от Втори Национален конкурс "Търновград" 12-13.04.2017г.
Първа награда в първа възрастова група:
Кристин Тодорова Николова - 1г клас
Трета награда във втора възрастова група:
Иван Яворов Станчев - 3г клас
upload/130447.jpg

ИКТ в учебния процес
Публикувано на: 2017-04-07 18:27:06

Проект за интегриране на информационните и компютърни технологии в учебния процес представи СУ „Сава Доброплодни“

Ученици от 5.-8. и 9.-12. клас получиха индивидуални награди за изработено портфолио


upload/1_1.jpg12 преподаватели по различни предмети от СУ „Сава Доброплодни“ представиха проект „Да преподаваме по нов и по-добър начин“ по програма Еразъм +, КД 1, образователна мобилност за граждани. Темата на проекта е интегриране на информационните и компютърни технологии в учебния процес.
upload/1_1.jpg„Този проект е значим за нас, тъй като той дава възможност на една част от колегите да получат различен вид квалификация, да могат да обменят различен вид практики, новости, да използват нови приложни програми“, каза Албена Иванова-Неделчева, директор на училище СУ „Сава Доброплодни“ и ръководител на проекта.
upload/1_1.jpgКоординаторът на проекта Пламена Маркова представи основните цели на проекта, които включват повишаване дигиталните, културни и социални компетентности на част от педагогическия персонал на СУ „Сава Доброплодни“, както и компетентностите за общуване на чужд език, чрез участие в обучения на тема: „Интегриране на информационните технологии в процеса на преподаване“, които се проведоха в Университети в Испания, Ирландия и Обединеното Кралство.
upload/1_1.jpgЗалегналите приоритети в програмата на обучения са запознаване с различни начини за интегриране на ИКТ в учебните часове; демонстриране на интерактивни методи на обучение за повишаване мотивацията на учениците; развиване на уменията за общуване на английски език, организиране на дейности за запознаване с историята и културата на държавите, в които се провежда обучението.
„Всички ние знаем, че съвременните ученици изискват тази промяна. Самите технологии, които навлизат ни водят към по-различен начин на преподаване и не можем да използваме познатата ни утвърдена методика“, добави още Албена Неделчева.
upload/1_1.jpgЗа най-добро ученическо портфолио бяха наградени учениците участвали в проекта. Първо място във възрастова група IX – XII клас Габриел Атанасов Атанасов – XII Б клас, който представи бранд изработен лично от него, а на второ място е класиран Радостин Николаев Емануилов – XI Б клас. Третото и четвърто място са за Йордан Йорданов – XI Г клас, Ана-Мария Лечева Лечева – XII В клас.
Наградените във възрастова група V – VIII клас са Габриела Станиславова Узунова – VI клас, Пресияна Руменова Дончева – VIII клас, Мартин Красимиров Минев – VII клас, Боряна Петева Рафева – VIII клас.
Програмата Еразъм + е най-успешната програма в рамките на Европейския съюз, която стартира в Европа през 1987 г., в България слага своето начало през 1999 година. Проектът е на стойност 35 760 Е и е с период на изпълнение 1. 06. 2015 г. – 31. 05. 2017 г.

topnovini.bg
staff/picbut.jpg

Седмицата на гората
Публикувано на: 2017-04-07 18:14:27

Седмицата на гората отбелязаха ученици от СУ „Сава Доброплодни“
Децата показаха знания по човека и природата


upload/1_1.jpgУченици от СУ „Сава Доброплодни“ отбелязаха Седмицата на гората, засаждайки дръвчета в двора на училището си.
С голям ентусиазъм, заедно с помощта на служители от ДГС-Шумен, децата засадиха 20 дръвчета в двора на училището си – туя, явор, конски кестен, албиция и ружа.
upload/1_1.jpgЛесовъдите запознаха децата с видовете дръвчета, начина на тяхното засаждане и отглеждането им.
upload/1_1.jpg „Нашата идеята е децата да се научат да пазят и уважават природата. Смятаме, че по този начин ще възпитаме у децата навици“, каза Албена Иванова-Неделчева, директор на училището.
Децата от II а, III д, и V е клас показаха знания по човека и природата, необходимостта от залесяване на дърветата и значението на гората за живота на Земята.
upload/1_1.jpgПо този начин ще започне постепенната подмяна на по-старите дървета и ще се образува жива зелена ограда“, допълни още Албена Иванова.
upload/1_1.jpgИнициативата, за засаждането на дръвчетата, е на родители и класни ръководители от училището, съвместно с „Държавно горско предприятие“-Шумен.
От училищното ръководство изказаха благодарност към инж. Младен Манев за оказаното съдействие.

topnovini.bg
staff/picbut.jpg

Ключът на музиката
Публикувано на: 2017-04-07 14:43:07

,,Ключът на музиката”


Отлично представяне на нашите ученици Симеон Александров Божилов от 7 клас и Владислава Генадиева Георгиева от 4 клас в националния кръг на състезанието ,,Ключът на музиката”. Владислава Генадиева е с 57 точки, а Симеон Божилов с 83 точки, които му осигуряват седмо място в общонационалната класация!

staff/picbut.jpg

Празник на здравето
Публикувано на: 2017-04-06 13:34:50

На 04.04.2017г в Младежки дом гр. Шумен се проведе празник на здравето под надслов „Обичам да играя и да пея и здравословно да живея“. Проявата беше в рамките на Седмица на здравето, посветена на здравословното хранене, хигиената и опазването на здравето на децата. Талантливите певци и танцьори от СУ „Сава Доброплодни“ впечатлиха публиката с изпълнение на Вокална група и танцов състав.

upload/1835826730.jpg

Здравословното хранене
Публикувано на: 2017-04-06 09:55:44

upload/1_1.jpgНа 31 март 2017г учениците от 4б клас изнесоха представление пред първокласниците. Мероприятието беше посветено на здравословното хранене. Четвъртокласниците забавляваха децата с любопитни факти, правила за хранене, песни, гатанки.Запознаха публиката с ползата от приемането на плодове и зеленчуци

staff/picbut.jpg

Spelling Bee 2017
Публикувано на: 2017-04-06 09:51:10

Ученик от Шумен ще участва на Националния финал на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017

Финалът ще се проведе на 6 май в София
upload/spelling.jpg

upload/1_1.jpgКрасимир Галинов Вeлков, ученик от СУ "Сава Добрплодни", е един от тримата класирали се за Националния финал на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017, който се проведе в събота, във Варна


upload/1_1.jpgПо време на Регионалната квалификация на Седмото национално състезание се класираха трима ученици. Победителите са Красимир Галинов Велков от СУ "Сава Доброплодни" – Шумен, Виктория Бойков Петрова от ОУ "Петко Р. Славейков"-Варна, Енислав Енчев Енчев от СУ "Св. Климент Охридски"-Добрич. Трите деца се класират за националния финал, който ще се проведе на 6 май т. г. в град София. Заедно със своите учители по английски език, те ще участват и в летен езиков лагер през м. юли.
upload/1_1.jpgНа регионалното състезание във Варна премериха сили в спелуването ученици от Бургас, Обзор, Аврен, Генерал Тошево, Върбица, Никола Козлево, Пет могили, Варна, Провадия, Добрич и Шумен.
На 1 април 2017 г. още седем града бяха домакини на регионалните квалификации, които се проведоха в Сливен, Благоевград, Ловеч, Монтана, Разград, Пловдив и София.
upload/1_1.jpgНад 6600 ученици от 304 училища в цялата страна се включиха в училищните кръгове на състезанието, които се проведоха до началото на март месец. Класиралите се на първо и второ място представиха училищата си на регионалните квалификации. Предстои финалът на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017 , на който ще се излъчи националният Spelling Bee шампион.
upload/1_1.jpgSpelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.
Тази година състезанията се провеждат под наслов “Bе good to others”. Месец февруари беше обявен за Месец на добрите дела, без значение малки или големи са те или за кого са направени. Организаторите от фондация КОРПлюС насърчиха учениците да се замислят и да открият нуждаещи се от помощ, грижа или внимание, и да направят нещо хубаво за тях.
upload/1_1.jpgСъстезанието Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие -КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Посолството на САЩ, Британския съвет, Тестов и езиков център АВО, и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Пролетен турнир
Публикувано на: 2017-04-06 09:37:03

ПРОЛЕТЕН ТУРНИР ЗА КУПАТА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“

upload/9.jpgНа 05.04.2017 г. завърши двуседмичното вътрешно първенство – Пролетен турнир за купата „Сава Доброплодни“ под патронажа на ръководството на училищното, в лицето на г-жа Албена Иванова-Неделчева и с подкрепата на МО „Физическо възпитание и спорт“. Наградите бяха осигурени от СУ „Сава Доброплодни“ и от РСК „Спорт и здраве“.
upload/9.jpgКрайното класиране: Надпревара между петите класове – І място – V“г“ клас, ІІ място – V“б“, ІІІ място – V“ж“ клас. Най-добър вратар – Христо Христов – V“г“ клас. Състезание между шестите класове – І място – VІ“а“, ІІ място – VІ“в“, ІІІ място – VІ“д“ клас. Най-добър вратар – Димитър Игнатовски и най-резултатен състезател в турнира – Мирослав Венелинов – VІ“д“ клас.
От седмите класове класирани – І място – VІІ“в“, ІІ място – VІІ“г“, ІІІ място – VІІ“а“ клас. Най-добър вратар – Бенан Иляз – VІІ“в“ клас.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]