„Георгафските науки и образованието“
Публикувано на: 2016-11-15 14:51:12

Участие в Международна научна конференция на наши ученици

upload/1_1.jpgНа 04.11.2016г. бе открита Международна конференция „Георгафските науки и образованието“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Тя се организира за пета поредна година от катедра „География и методика на обучението по география“ към Факултета па природни науки.
upload/1_1.jpgВ авторитетния научен форум участваха над 100 учени от България, Турция, Македония, Италия, Чехия и Украйна. Тази конференция е посветена на 20 години от създаването на катедра „География“ в Шуменския университет.
В работата на конференцията се включиха учители по география от цялата от цялата страна и ученици от Шумен.
upload/1_1.jpgИмето на СУ „Сава Доброплодни“ звуча два пъти в 202 зала на висшето заведение.
Първият път заради изнесената фолклорна програма от наши талантливи ученици. Вторият път заради блестящото представяне на Стефан Стоянов от ХІ „б“ клас с доклада си „Политикогеографското положение на град Шумен“ и заради разработката на г-жа Пенка Русева на тема „Използване на електронните ресурси в обучението по география и икономика в 6. клас“, презентирана съвместно с Валентин Бисеров от VІ „в“ клас.
upload/1_1.jpgНашите участници получиха не само Сертификати за участие в Международната конференция, но спечелиха симпатиите и одобрението на гостите от чужбина и от страната, на преподаватели и студенти. Залата избухна от аплодисменти. Всички, със ставане на крака, засвидетелстваха своето отношение към огромния труд, положен от нашите възпитаници и от техните ръководители г– жа Пенка Русева и г-жа Елисавета Димова , покорявайки научните дебри на Географията.
staff/picbut.jpg

Интернационална творческа среща
Публикувано на: 2016-11-02 14:00:04

По покана на Елена Василева- фолкорист, диригент и дългогодишен педагог в град Търговище, на 29.10.2016г. в Трето студио на Радио Шумен бе осъществена интернационална творческа среща. В нея взеха участие ученици от класовете по Народно пеене на Веселка Антонова, Янка Димитрова, Дарина Бошнакова, както и гайдари, чийто ръководител е Мирослав Минчев.
upload/1_1.jpgСпециални гости на събитието бяха изпълнителите от швейцарския хор „Йодлерклуб“, както и камерен състава „Гайтерос“- испански гайди. Диригент и на двете формации е Пиус Бессире.
upload/1_1.jpgВ програмата бяха представени всички фолклорни области на нашана страна. За пореден път учениците ни се представиха достойно и показаха една от най-красивите черти на България, а именно фолкорното ни богатство.
upload/1_1.jpgСлед като приключи нашата програма, имахме възможността да чуем две великолепни изпълнения на швейцарския хор и две мелодии, изсвирени от испанските гайдари.
upload/1_1.jpgЗа финал, съвсем импровизирано, ние българите, заедно с чужденците, изпълнихме „Хубава си, моя горо“. В тази празнична обстановка българските гайдарчета засвириха на испански гайди, а аналогично чужденците надуха мяховете на българските такива.
upload/1_1.jpgБлагодарни сме за тази възможност, която е предпоставка за съвместни творчески проекти и изяви.
upload/1_1.jpgФеерия и красота от звуци... За изкуството няма граници и време, защото всички говорим на един език, този на музиката.

staff/picbut.jpg

Нови награди за учениците
Публикувано на: 2016-11-02 09:25:31

Нови награди за учениците от музикалните паралелки

На 20 и 30 октомври се проведе Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие“. В този музикален форум участваха над 100 деца от цяла България. Петчленно жури под председателството на известната поп-изпълнителка Тони Димитрова реши да присъди „Гран-при“ на момичето, което представи България на миналогодишната Евровизия – Габриела Йорданова. Нашето училище бе представено от Джан Нинша от 4в кл., Крисияна Ивайлова от 5е кл., Габриела Живкова от 7е кл., Симона Момчилова от 8в кл. и Габриела Александрова от 10 кл. Габриела и Крисияна спечелиха трета награда, Нинша – наградата за най-добро изпълнение на българска песен, а Симона зае четвърто място.

staff/picbut.jpg

Иновативни идеи
Публикувано на: 2016-11-02 08:59:24

"Шуменски младежи представиха иновативни идеи пред кмета Любомир Христов


Как предприемчивите младежи и общината могат да си съдействат за решаване на проблеми в Шумен, обсъдиха на среща днес кметът Любомир Христов и участниците в състезанието по практическо програмиране ХАКАТОН, което се състоя в края на миналата седмица.

Програма чрез, която компютърът може да се управлява с жестове презентираха ученици от СУ „Сава Доброплодни“.

Младите програмисти Габриел Атанасов, Радостин Емануилов и Радостин Маринов, обясниха, че технологията за управление на компютър с жестове съществува, но тяхната идея е да разработят програмата така, че тя да влезе в образователната система, с което ученето ще става по-интересно.

Учениците допълниха, че програмата ще може да се използва от хора със специални потребности и деца, които се концентрират по-трудно".


shum.bgstaff/picbut.jpg

Мисионис пее и танцува
Публикувано на: 2016-10-23 19:08:44

„Мисионис пее и танцува“ – фестивал в град Търговище


upload/1_1.jpgНа 21.10.2016г. в гр. Търговище се проведе Първият национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува”.
Във фестивала взеха участие над 400 деца и юноши от всички краища на България.
Сред участниците бяха и ученици от музикалните паралелки, изучаващи народно пеене в СУ,,Сава Доброплодни”, които се представиха отлично и завоюваха множество награди.
Мира Захариева с преподавател Дарина Бошнакова - 1-ва награда
Тунай Мехмедов с преподавател Дарина Бошнакова - 1-ва награда
Лиляна Яворова с преподавател Веселка Антонова - 2-ра награда
Десислава Красимирова с преподавател Веселина Николова - поощрителна награда
Славея Яворова с преподавател Янка Димитрова - 1-ва награда
Моника Радославова с преподавател Дарина Бошнакова - 2-ра награда
Владислава Генадиева с преподавател Дарина Бошнакова - 1-ва награда
Анна Радева с преподавател Дарина Бошнакова - поощрителна награда.
upload/1_1.jpgТалантливите хореографи с ръководител Борис Иванов бяха аплодирани бурно от публиката на град Търговище. Не само журито в състав: проф. Дженева от НАМТИ, Димитър Манов и Любчо Василев, а и кметът на града домакин оцениха по достойнство професионализма на ръководителя и на изпълнителите. Първа награда от фестивала за ХІв клас, втора награда за VІІІ – ІХ клас и награда от градоначалника на Търговище за училището по изкуства.

staff/picbut.jpg

„Класика и съвременност“ 2016 г. Стара Загора
Публикувано на: 2016-10-23 16:06:36

Международен конкурс за пианисти
„Класика и съвременност“ 2016 г. Стара Загора

upload/1_1.jpgДеветото издание на Международния конкурс за пианисти „Класика и съвременност“ се проведе на 18-20 октомври в гр. Стара Загора. Участниците бяха оценявани от жури в състав: председател- акад.проф.д-р. Атанас Куртев- НМА „П. Владигеров“- София, членове: проф. д-р. Ростислав Йовчев- НМА „П. Владигеров“- София , проф. Маркус Праузе- Виена, Австрия, проф. Парк Те Хуа- Република Корея, Марина Маринчева- НУМСИ „Хр. Морфова“- Стара Загора.
upload/1_1.jpgШумен бе представен от двама ученици от нашето училище: младите пианисти Анет Маринова- 6 е клас, възпитаничка на Надежда Милева в ОШИ „Анастас Стоянов“ и Симеон Божилов- 7 е клас, възпитаник на Аринка Вътева в СУ „Сава Доброплодни“. Те се състезаваха във втора възрастова група за деца от 12 до 15 годишна възраст. Журито присъди и на двамата трета награда.
upload/030306.jpg

Забавните картинки - 4Б калс
Публикувано на: 2016-10-20 18:21:58

Забавните картинки на малките художници от четвърти "б" клас, с класен ръководител Радост Димитрова

staff/picbut.jpg

Футболната среща ФИНАЛ
Публикувано на: 2016-10-18 08:52:13

На 14.10.2016 г.се проведе футболната среща ФИНАЛ между отборите на СУ"САВА ДОБРОПЛОДНИ" И 3-то ОУ "ДИМИТЪР БЛАГОЕВ" от 11 00ч. на градския стадион Панайот Волов . СУ"Сава Доброплодни" победи с резултат 5-1 и за 4-четвърта поредна година сме първи на Общинско ученическо първенство по футбол за ученици от 5-7 клас. Наградата е купа и грамота.

staff/picbut.jpg

Седмица на четенето в СУ Сава Соброплодни
Публикувано на: 2016-10-17 17:22:37

10 – 14 ОКТОМВРИ - СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В СУ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“, ШУМЕН


upload/1_1.jpgupload/1_1.jpgupload/1_1.jpg„А събуждащият книги събужда светове…“
upload/1_1.jpg upload/1_1.jpg upload/1_1.jpgГеорги Господинов

upload/1_1.jpgВ рамките на Седмицата на четенето от 10 до 14 октомври в СУ „Сава Доброплодни“ се реализираха много прояви.
upload/1_1.jpgПървият ден започна с откриването на Седмицата на четенето в РБ „Стилян Чилингиров“, където ученици от нашето училище – Vе клас, се запознаха с фотодокументалната изложба „Цялото познание в една книга“, а втората изложба бе посветена на Нобеловите лауреати за литература. Децата разгледаха залите на Дома на книгата и научиха интересни факти за книгохранилището, за инициативите на библиотеката. Беседата бе поднесена по интересен начин от главния библиотекар на книгохранителницата Марияна Дженева. Тя покани всички гости да станат читатели на библиотеката.
upload/1_1.jpgВ рамките на тематичната програма учениците на г-жа Мануела Недекова – ІІІв клас, подготвиха и презентираха своите творчески продукти – иновативни идеи как да се пише и как да се оформя съвременната детска книга. Децата споделиха своето богато въображение и показаха на какво са способни. Този творчески акт донесе много емоции на децата, на родителите им и най-вече на класния им ръководител.
upload/1_1.jpgМладите творци предадоха щафетата на други ученици, които активно и с интерес се включиха в Мобилната библиотека. Всеки читател можеше да вземе книга, да се докосне до света, който тя разкрива, и да намери време да я прочете, за да я сподели с друг любознателен читател.
upload/1_1.jpgИнициативите не свършиха до тук. На 12 октомври ученици от VІд клас подариха свои книги на децата, които искат да четат, но трудно достига книжният продукт до тях. Дарителската акция бе в Центъра за подкрепа на личностното развитие – град Шумен.
upload/1_1.jpgВ нашето училище вече от години стана традиция деца да четат на деца. И тази учебна година ученици от Vа, Vб, Vв, Vг, и VІа клас представиха по свой начин литературни творби на най-малките ни възпитаници от първи клас.
upload/1_1.jpgЗащо е ценност да знаем повече за българските класици – разказ за неповторимия разказвач и стихотворец – Ран Босилек, бе представен на учениците от Vе, VІД, VІе, VІж клас.
upload/1_1.jpgИгра със състезателен характер проведоха в своите класове г-жа Диана Димова и г-жа Нора Баланска. Игрите бяха с интригуващите имена – Чета и се забавлявам и Правописна приказка.
upload/1_1.jpgИзмина една ползотворна седмица на събуждащите светове, но четенето продължава…
upload/1_1.jpgНа 17 октомври от 12:30 часа в СУ „Йоан Екзарх Български“ ученици от същото училище и ученици от гимназиален етап от СУ “Сава Доброплодни“ се докоснаха до света на младия шуменски поет Мартин Спасов, носител на Националната награда за поезия „Дамян Дамянов“.
Талантливият автор е отличен за книгата си „Костилки от спомени“.
upload/1_1.jpgМаратонът на четенето продължава като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.
upload/1_1.jpgКнигата е магия, която трябва да ни омагьосва винаги, за да оценим това, което имаме, и да живеем с другите, различните от нас. Четенето ни прави по-силни и по-добри хора.
upload/1_1.jpg „На твоите четящи очи и разлистващи пръсти се надяват всички истории в книгите…“
Георги Господинов

staff/picbut.jpg

Изложба "Апликация" на 4 Б клас
Публикувано на: 2016-10-16 14:08:09

В началото на месец октомври талантливите художници от 4б клас представиха своята изложба"Апликация", която беше подредена в галерията на СУ"Сава Доброплодни"

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]