Галерия

Състезание 'Аз, природата и светът'
Публикувано на: 2015-01-03 16:41:17

Състезанието "Аз, природата и светът" се организатор от Сдружението на българските начални учители (СБНУ). Надпреварата е за ученици от 1 до 4 клас. Тестовите въпроси са от учебното съдържание по учебните предмети: "Роден край" - 1 клас, "Околен свят" - 2 клас, "Човекът и природата" - 3 и 4 клас, "Човекът и обществото" - 3 и 4 клас. Тестът включва въпроси с отворен и затворен тип отговори. Има и логически задания. В темите се съдържат и забавни задачи, съобразени с възрастта на участниците.
Резултатите на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" може да видите ТУК!

Състезание Бобър - България 2014
Публикувано на: 2014-12-18 14:53:24

Шестокласникът Апостол Йорданов Димов зае второ място на състезанието "Бобър-България 2014". Състезанието "Бобър-България 2014" е част от Международното състезание "Бобър" за ученици в областта на информатиката и компютърната грамотност.
В България състезанието се организира от Съюза на математиците в България (СМБ) и Института по математика и информатика при БАН (ИМИ - БАН).
През 2014 г. състезание Бобър-България се провежда за две възрастови групи - 6-7 клас и 8-9 клас.

staff/picbut.jpg

Грамота от РИОСВ
Публикувано на: 2014-12-15 18:05:25

Шестокласничката Дима Димчева от VІ д клас бе удостоена с Грамота за участие в конкурса, обявен от РИОСВ - Шумен, "Коледни стихотворения". Ученичката написа и изпрати три свои творби, които разкриват надеждите, желанията, копнежите на едно дете, пожелало Коледа да стопли хиляди сърца и хората да станата още по-добри и състрадателни. Комисията, оценила таланта на Дима, й подари и три книги с есета и разкази от млади български автори. По Коледа стават чудеса.


КОЛЕДА

Звънят медени звънчета,
слушат мечета, зайчета, врабчета.
Това е знак, че Дядо Коледа пристига,
а назад Рудолф го настига:
-За подаръци е време вече! –
Дядо Коледа ни рече.
Кукли, всякакви игри,
той ни подари мечти.


Дима Димчева – VІд клас

Гражданска доблест
Публикувано на: 2014-12-15 14:31:49

На 11.12.2014 г. петокласниците Марин Миленов Ангелов и Пламен Галинов Петков от V ж клас на СОУ „Сава Доброплодни“ с класен ръководител г-н Станислав Дойчинов бяха удостоени с Грамота за гражданска доблест от директора на училището госпожа Ивелина Иванова. Двете момчета намерили портмоне с важни лични документи и пари и веднага го предали на охраната на училището. Собственичката била издирена от педагогическия съветник и получила обратно ценните си вещи.

Проект за "Трафик на хора"
Публикувано на: 2014-12-07 13:39:02

Със среща на експертите д-р Снежина Гъбова и Албена Начева с ученици от ХІ в клас на СОУ „Сава Доброплодни“ за обсъждане на проблема „Трафик на хора“ и изработване на съвместна програма за превенция, проведена на 04.12.2014 г., започнаха дейностите по проект „Общностни действия за предотвратяване на трафик на български младежи в риск“, финансиран от Prevention of and Fight against Crime Programme на Европейския Съюз.
Проектът се ръководи от Консорциум от партньори, включващ Център за либерални стратегии, фондация ЖАР и РискМонитор.
Предстои провеждане на интерактивна информационна кампания, изработена с конкурс за млади хора в различните градове. Тя ще фокусира общественото внимание върху заплахите на трафика и необходимостта от мерки срещу него и международна конференция по проблемите на трафика на хора и политиките на превенция, която има за цел да покаже опита и да подпомогне сътрудничеството в бъдеще на регионално и градско ниво. За повече информация:http://www.youthact.eu/

staff/picbut.jpg

Международни участия в Русия
Публикувано на: 2014-12-04 17:03:48

Две възпитанички на СОУ „Сава Доброплодни” неотдавна пътуваха до Русия по различни поводи.
Теодора Антова от ІХ „а” клас с интензивно изучаване на руски език посети Москва от 15 до 19 ноември. Там тя участва във финала на IX Международен конкурс за образователни проекти «Диалогът – път към разбирателство» и Междунационалната младежка акция «Междукултурно сътрудничество: строим мостове на дружбата». В акцията участваха 200 представители на Клубове за интернационална дружба от различни региони на Русия и партньори от други страни: Армения, Беларус, България, Сърбия, Украйна. Изявата се проведе от Департамента по образованието на Москва по инициатива на Автономната нетърговска организация Център за междунационално образование «Етносфера» и във взаимодействие с Московския институт по отворено образование. Пребиваването на децата победители в конкурса и на техните ръководители в Москва бе посветено също така на Международния ден на толерантността - 16 ноември. Разнообразната програма включваше конференции и майсторски класове, а също и запознаване с някои забележителности на руската столица.
Мила Белчева от ХІІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език посети Санкт Петербург от 19 до 23 ноември, за да участва във финала на ІІ Световен фестивал на руския език. Това беше награда за нейната победа в Международния младежки конкурс „Поздравление за любимия учител по случай Деня на руския език”. Организатор на двете състезания е Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ) с финансовата подкрепа на Фонд «Руски мир». Финалните мероприятия обединиха 300 участници от 60 различни държави – ученици, студенти, преподаватели и любители на руския език, литература и култура. За всяка от групите се проведоха заключителни конкурси по отделни теми, например: „Моята любима руска дума”, „Градът на моите мечти”, „Как новите електронни средства променят нашия език?” и др. Впечатляваше и богатата културна програма, която организаторите бяха подготвили за участниците.
Теодора и Мила се завърнаха от своите пътувания, изпълнени с прекрасни впечатления, намерили много нови приятели. Преподавателката на момичетата по руски език г-жа Елена Станева се надява, че това ще ги стимулира към постигане на нови успехи.


staff/picbut.jpg

Резултати - "Аз рисувам"
Публикувано на: 2014-12-02 09:00:09

Състезанието "Аз рисувам" е кръг от поредицата състезания организирани от Сдружението на българските начални учители, в което взеха участие 317 деца от цялата шуменска област.

Резултатите от състезанието може да изтеглите от ТУК

Първо място по информационни технологии
Публикувано на: 2014-12-02 06:49:04

Първо място в категория "Мултимедийни презентации" зае ученикът от седми клас Мартин Маринов на Национален есенен турнир "Джон Атанасов". Проектът "Моят ден" с ръководител Ангел Ангелов бе представен и защите блестящо на турнира чиято цел е да се стимулира усвояването и използването на компютърните технологии в учебния процес и училищния живот. Турнирът е с традиционно силно участие на представителите от СОУ "Сава Доброплодни", които за 7-ма поредна година печелят призови места от участието си в него.

staff/picbut.jpg

Достойно представяне на междуучилищно състезание
Публикувано на: 2014-12-01 15:33:58

Възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни“ от 27 октомври до 29 ноември 2014г. се включиха активно и отговорно в междуучилищно състезание, организирано от НЧ „Пробуда - 1958“ – Шумен и къща музей „Панайот Волов“. Двата културни института съвместно работя по проект „Различният Шумен“ на Общински фонд „Култура“ – 2014г.
Състезанието премина в три модула: междуучилищно състезание с тема: „Делото на Панайот Волов през погледа на децата на Шумен“. Участваха ученици от СОУ „Сава Доброплодни“, ПМГ „Нанчо Попович“, І ОУ „Панайот Волов“. Нашите деца достойно защитиха името на училището, включвайки се във викторината, рецитирайки одата „Волов“ от Иван Вазов.
Участваха: Яна Ивайлова, Александра Руменова, Венцислав Станчев, Андрей Георгиев от VІд клас, Апостол Апостолов от VІ клас. Всеки участник получи грамота и книга. Консултант на участващите беше Мариана Георгиева.
Вторият модул беше художествен пленер. Децата рисуваха възрожденската къща на Панайот Волов. Участващите, напътствани от Дилян Абаджиев, заеха призовите места. Това бяха: Пламена Неделчева, Вероника Филипова, Божидар Стратев от ІХб клас.
Третият кръг, с който завърши надпреварата, беше на 29 ноември в РИМ – Шумен. Конкурсът бе за рецитиране на българска възрожденска поезия. Отлично се представиха Александра Руменова, Яна Ивайлова, Стефани Стефанова, Димона Лечева, Виктория Иванова от VІд клас, Велизара Иванова от VІа клас, Доротея Евгениева от VІІд клас. Стела Мечева беше техният ръководител, подбрал стихотворения от Добри Чинтулов, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Харалан Ангелов, Любен Каравелов.
И художниците, и рецитаторите получиха грамота и книга. А за активното участие на нашето училище в трите модула, бе връчена грамота от организаторите.


staff/picbut.jpg

Шумен - личности и образи от три века
Публикувано на: 2014-11-26 13:19:52

С изложба „Шумен - личности и образи от три века“ започват празничните инициативи на СОУ „Сава Доброплодни“


Седмицата на „Доброплодството“, по повод патронния празник на шуменското средно образователно училище „Сава Доброплодни“ започна на 26 ноември 2014 г., от 12.30 часа, с откриване на художествена изложба. Възпитаниците от паралелките от профил „Изобразително изкуство“ показаха своите прекрасни творби, вдъхновени от Възрожденския Шумен. Заедно със своите съученици от клуб „Млади шуменски войводи“ и от други профилирани паралелки почти цяла година работиха по своя идеен проект „Шумен- личности и образи от три века“. Децата усърдно търсиха стари снимки, сведения, предания, исторически документи и извори, за пресъздаване на значими паметници на архитектурата, личности, явления в града. Съпричастни към тяхната работа бяха и специалистите от Регионален исторически музей Димитър Стойков, Юри Йоргов, Ирина Витлянова, Стела Славчева, Милена Георгиева, общинският съветник Николай Калев, от Териториален държавен архив – Шумен както и членовете на шуменското дружество на краеведите „Георги Джумалиев“, патриоти от НД- „Традиция“ - клон Шумен и от Родолюбив комитет „Крум Страшний“. Подпомогнаха ги и много дарители и спомоществуватели, в осигуряването на рисувателни материали и консумативи. Ето какво ни разказа за изложбата преподавателя по изобразително изкуство в училището Марияна Петкова: “Изложбата по проекта е дело на ученици от шести до дванадесети клас от паралелките с профил „Изобразително изкуство“. Заедно със своите учители Виолета Петрова, Димитър Димитров и Марияна Петкова те създадоха с огромен интерес и вълнения тематично обединени творби. Рисунките, графичните отпечатъци и живописните картини на архитектурни паметници и образи на видни възрожденци, допринесли за просветата и културата на уникалния град Шумен бяха подредени в художествената мини галерия във фоайето на училището. Творбите впечатляват с оригинални композиции, с технически похвати и въздействащ колорит. Те са емоционално пресъздадени образи от учениците на архивни документи и хотографии от ХVІІ,ХVІІІ и ХІХ век. Екипната работа на младите художници със своите преподаватели са доказателство за творческа приемственост между поколенията, обич към родното място и национална гордост от историческото минало. Някои от художествените произведения са в процес на още работа.“ Още за инициативата ни разказа и ръководителят на идейния проект „Шумен- личности и образи от три века“ преподавателят по информатика и информационни технологии Йовчо Иванов: „Ние продължаваме да работим по този и се надяваме той да бъде успешно защитен пред Общински фонд „Култура“ на община Шумен и дореализиран, защото вълнува децата от училището. Дейностите ни ще бъдат насочени към търсене на още исторически факти, документи, дигитализиране и обработка със средствата на новите технологии и създаване на форми за стимулиране на творческото отношение на учениците. Много радващо е, че на нашите идеи откликнаха много организации и спонсори, които ни помагаха и са готови да ни помагат и за напред. Ето например, благодарение на директора на Регионален исторически музей - Шумен г-н Даниел Руменов се сдобихме с много ценни снимки и документи, над които работим, като например картата на д-р Петър Кърджиев, на която сме направили два проучвателско-художествени варианта с ученици шестокласници от нашето училище. Визуализацията на възрожденския и следосвобожденския Шумен и уникалните негови личности е направена прекрасно от нашите млади художници и се надяваме тя да развълнува всички шуменци. Могат да се видят чудесните образи на нашите видни възрожденци, архитектурните забележителности на Шумен - Часовниковата кула, Безистена, Белият хамбар, Куршум чешма, живописните чаршии и старите шуменци, модата от онова време... Тук е и картината на младата и много талантлива наша художничка Михаела Желязкова от ХІ „б“ клас, която нарисува и подари на музея картина на старинната къща на апостола Панайот Волов. Идеята ни е да съхраним и пазим това богатство на града ни!
Каним всички наши съграждани в училището ни, за да разгледат прекрасната изложба, уредена по повод нашия патронен празник. Тя ще бъде експонирана във фоайето до 9 декември, а по- нататък ще направим и по-мащабна изложба в града.“
„Инициативите за празника ще продължат на 2 декември 2014 г., от 12.30 часа в двора на училището, с традиционния ритуал „Посвещаване в доброплодство“ и с освещаване на изготвеното от клуб „Млади шуменски войводи“ знаме. То е ръчно везана реплика на знамето на Шуменския революционен комитет от 1875 година, ушито по идея на Панайот Волов.“ - допълни още Йовчо Иванов.
А празничният концерт, посветен на патрона на училището, възрожденецът Сава Доброплодни, ще бъде на същия ден в залата на община Шумен от 18.30 часа.

Милена АНДРЕЕВА

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]