Галерия

Благотворителен базар в двора
Публикувано на: 2013-04-25 21:29:22

Управителният съвет на училищното сдружение към СОУ „Сава Доброплодни“ организира в събота благотворителен базар в двора на училището. Събраните средствата ще финансират мобилна сцена. Ученици, родители и учители се включиха в благородната инициатива. Те приготвиха кулинарни изкушения, сувенири, великденски яйца, картички и украса.
За любителите на изобразителното изкуство бяха подготвени картини и предмети от приложните изкуства. Празничното настроение поддържаха роксъстави, танцьори, мажоретни състави.
Проведоха се и ученически състезания на обновената спортна база.Забавлявайки се, деца и възрастни, се обединиха около поставената цел – изграждането на мобилна сцена, където талантите на СОУ „Сава Доброплодни“ ще се изявяват пред многобройната си публика.

staff/picbut.jpg

Участие в международен пленер
Публикувано на: 2013-04-25 21:21:05

От 17 до 19 април 2013 година в град Пловдив се проведе ХІІІ Международен пленер по изобразително изкуство “ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО” , организиран от СОУ "Свети Свети Кирил и Методий" и Община Пловдив.
Пленерът предоставя възможност за творческа изява на ученици от страната и чужбина, които имат дарби и умения в областта на изобразителното изкуство, осигурява условия за реализация на постиженията на учениците и учителите и възможност да се обмени опит за работа с млади таланти.
За тринадесети пореден път училища от страната с профил «Изкуства» сравнят постиженията си в областта на обучението по изобразително изкуство, както и съпоставят българския опит с постиженията и с методиката на специалистите от останалите страни, доближили участниците в пленера до духа на културно-историческото ни наследство и съвремието на град Пловдив.
Пленерът включва изработване, представяне и излагане на художествените творби на участниците. Участват по трима ученици от училище. Тази година представители на нашето училище бяха ученици от 11а клас – Профил "Изкуства" - Изобразително изкуство:Яница Наскова, Жанета Живкова и Златомир Стоянов с ръководител Виолета Петрова. Яница и Жанета се представиха с пейзажи от старинния град Пловдив, изработени със смесени техники - туш, перо, акварел, а Златомир се нареди на 3-то място в класацията с изглед на Балабановата къща, изпълнен на кредов картон.
Всички участници получиха сертификат за участие.
След приключване на пленера се изготвя виртуална галерия от домакините с оставените творби на участниците и се публикува в УЕБ - пространство.

staff/picbut.jpg

Радуга с награда от театрелен фестивал
Публикувано на: 2013-04-24 21:09:07

От 17 до 20 април в гр. Билгорай, Полша, се проведе Първият Международен детски театрален фестивал на руски език, посветен на 100-годишнината от рождението на руския детски писател и поет Сергей Михалков. Тук е открита първата в Западна Европа детска библитека, носеща неговото име. Да представят театрални произведения по Сергей Михалков, пристигнаха 11 детски състава от България, Русия, Украйна, Франция и Полша.
Организатори на Международния фестивал бяха Полската асоциация на учителите по руски език, Библиотеката за руска литература „С.Михалков“ гр. Билгорай и Билгорайският културен център, с партньорството на Фонд Русский Мир, МАПРЯЛ, Кметство Билгорай и др.
Авторитетното жури се председателстваше от Людмила Шипелевич - Президент на Полската Асоциация на русистите, Член на Президиума на МАПРЯЛ, професор на ВУ/ Варшава, Полша/ и членове: Светлана Врагова – Народна артистка на Русия, режисьор и художник, ръководител на театър „Модерн“/ Русия/; Сергей Колесников – Народен артист на Русия /Москва, Русия/; Януш Опрински – театрален режисьор /Люблин, Полша/; Ежи Смолински – вице – президент на Асоциацията за сътрудничество „Полша – Изток“ /Варшава, Полша/.
Руската театрална формация „Радуга“ от СОУ „Сава Доброплодни“ - Шумен с ръководител Радка Гочева се представи със спектакъла „Бумажный змей“ по мотиви от произведения на С. Михалков. От обявените девет номинации, РТФ „Радуга“ получи Диплом за победител в номинацията „Лучшие декорации“.
Нашите артисти взеха участие и в майсторските класове, свързани с импровизацията и актьорския тренинг, музиката в театъра и театър – експромт. Вълнуващите срещи между участниците, емоциите и игрите се оказаха благоприятна възможност за общуване на руски език.

staff/picbut.jpg

Награди от състезание по web разработване
Публикувано на: 2013-04-21 18:28:35

С четири награди се завърнаха учениците на СОУ "Сава Доброплодни" от Националното състезание по web разработване "Webloz'13". Най-престижният форум по информационни технологии в България се организира за 7-ма поредна година. Учениците с ръководител Ангел Ангелов се класираха на първо място в две от категориите: "Уеб сайт" - Мартин Христов Маринов (5. клас) и "Интернет програмиране" - Радостин Христов Маринов(8. клас). На второ място в категорията "Уеб сайт" се класира Радостин Николаев Емануилов (7. клас), а Янислав Георгиев Колев (8. клас) взе специалната награда на журито за интерактивен проект.
За блестящото си представяне всички получиха мобилни телефони, парични награди и хостинг услуги на стойност над 100 лева.

staff/picbut.jpg

Участие в празника 'Езици на сцена – 2013'
Публикувано на: 2013-04-21 18:08:27

Това е общински тематичен празник на културно-образователна област „Чужди езици”, който се проведе на 17.04.2013 г. за тринадесети път. Организира се по инициатива на РИО – Шумен и в него, след преминаване на сериозен кастинг в училището домакин, участват ученици и деца от учебни и детски заведения в община Шумен.
Тази година СОУ „Сава Доброплодни” се включи с три изяви. Мила Белчева от 10. „а” клас изпълни популярната руска песен „Я с тобой” и получи бурни овации от публиката.
След това Арзу Адил, Виолина Стоянова, Елена Василева, Ирена Иванова, Йоанна Янкова, Мила Белчева и Петя Петкова от 10. „а” клас повишиха още повече градуса на настроението със завладяващия танц „Я люблю тебя, Москва!” (“Moscow never sleeps”). Хореографията беше дело на Борис Иванов, млад и талантлив преподавател в училището.
Третата изява беше с песен на английски език „Wings“, изпълнена от дуета Кристина Петкова и Дебора Станчева – 7. „е“ клас.
Представянето ни отново беше отлично и затова напълно заслужено получихме грамота от организаторите на празника: РИО – Шумен и училището домакин ПМГ „Нанчо Попович”.
Още за езиците…
На 18.04.2013 г. 40 ученици от нашето училище, от 5., 7., 8., 9. клас, се явиха на конкурс, организиран от училища ФАРОС.

Лингвистично кенгуру
Публикувано на: 2013-04-19 10:00:06

На Лингвистичното кенгуру, което се проведе на 14.04.2013г., имахме 68 участници и всички се представиха отлично. Двама ученици - Александър от 9а и Михаела от 6 клас, с максимален брой точки по руски език. По английски и по немски език състезателите също са натрупали много точки - 190, 180, 160, 150. Всички победители в съответните групи получават грамота и материални подаръци.

Първа награда в Национален конкурс
Публикувано на: 2013-04-17 20:46:58

Eртан Айдън Ахмед от 6а клас - СОУ „Сава Доброплодни“ – град Шумен, е носител на златен медал във втора възрастова група в националният конкурс "Водата – извор на живот", в град Бургас за тази година, организиран от ОДК-Бургас, Община Бургас, посветен на Денят на водата - 22 март.
Вече две години Ертан членува в ателие "Фентъзи", към проект "УСПЕХ" с ръководител Виолета Петрова. Рисунката е на морска тематика "Морско дъно", а техниката - "восъчен картон" – предварително целият лист се покрива с мазен пастел, а след това с темпера, след изсъхване на боята се рисува чрез издраскване.

Езикова практика в Германия
Публикувано на: 2013-04-17 20:44:03

Станалата традиция езикова практика за ученици от езиковите класове в 5,6,7 клас се проведе и тази година от 30 март до 7 април. Пътуването до Германия се подпомогна от училищното ръководство, с подкрепата на директора - г-жа Донка Иванова. Групата от 25 ученици посети Виена, Пратера и Виенското колело, като първата нощувка беше в младежки хостел, в околностите на града. Останалите пет нощувки бяха в гр. Ерфурт, провинция Тюрингия. Програмата включваше екскурзии до гр. Ваймар - градът на Гьоте и Шилер и на немската класика, до гр. Айзенах – родният град на композитора Й.С.Бах, изкачване до историческата крепост Вартбург. Учениците разгледаха и забележителностите на гр. Ерфурт. Всички екскурзии се проведоха с местен екскурзовод и беседи на немски език.
Немскоезичната среда даде възможност на учениците да използват своите знания по немски език, да навлязат в реални социални и битови ситуации, да се запознаят и да разговарят със свои връстници от Германия. Организаторите на езиковата практика - преподавателите Снежана Налбантска /немски език/, Хриска Лазарова /български език и литература/ и Димитър Димитров /география и история и цивилизация/ са убедени, че пътувания от този вид разширяват кръгозора на децата, доближават ги до общоевропейските ценности, обогатяват тяхната култура и най-вече повишават мотивацията им за овладяване на немски език като средство за комуникация и разбирателство между хората.

staff/picbut.jpg

Успех за информатиците ни на студетската олимпиада
Публикувано на: 2013-04-14 20:34:53

На проведената студентска олимпиада по информационни технологии във ВСУ "Черноризец Храбър", гр. Варна, СОУ "Сава Доброплодни" бе представено от двама участници - Радостин Христов Маринов от VІІІ клас и Радостин Николаев Емануилов от VII клас. Участието на ученици на този форум е възможно благодарение на регламента, позволяващ ученици с покана от организаторите да премерят сили със студенти от повечето университети в България. В конкуренцията на студенти Радостин Маринов се класира първи, а Радостин Николаев - трети, като и двамата участваха в категорията "Уеб дизайн". Техният ръководител - инж. Ангел Ангелов съвместно с ученика от VIII клас Янислав Колев представиха доклад на тема "Визуално програмине с KODU" на организираната кръгла маса за ръководители на научни екипи.staff/picbut.jpg

Среща на зрелостници в районен съд
Публикувано на: 2013-04-14 18:08:51

На 12 април 2013 година учениците от 12.а и 12.б клас и г-жа Румяна Лъвинска - преподавател по български език и литература - присъстваха на "Отворени врати" в Районен съд - гр. Шумен в зала № 2, където бяха посрещнати от местни съдии. Съдия Георгиева представи залата, в която се намират, като е една от няколкото, в които се водят съдебни заседания. Бяха показани кои са местата за адвокатите и подсъдимите и на съдебния състав, как се насрочват заседанията, как се стига до обявяването на присъда, какви са етапите до окончателното приключване на дадено дело. Учениците задаваха въпроси, на които компетентно беше отговаряно. Около час продължи срещата, от която зрелостниците останаха много доволни.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]