Заповед за прекратяване на процедура
Публикувано на: 2013-01-13 16:26:56

Заповед за прекратяване на процедура - „Осигуряване на избор на изпълнител за доставка на готова храна за нуждите на СОУ”Сава Доброплодни” може да изтеглите от ТУК

Отново награждаване в Москва
Публикувано на: 2012-12-25 18:16:05

Мила Белчева от Х „а” клас с интензивно изучаване на руски език за втори път през 2012 година посети столицата на Русия. Това пътуване също беше свързано с получаване на награда.
Десетокласничката участва в Международния младежки конкурс „Диалоги на русском языке: разные культуры – единый мир” („Диалози на руски език: различни култури – общ свят”. Конкурсът беше организиран от Департамента по образованието в Правителството на гр. Москва и Международното педагогическо дружество в подкрепа на руския език във взаимодействие с Центъра за междунационално образование «Етносфера».
Участниците в конкурса трябваше да напишат есе на руски език на тема: „Младият човек в света на различните култури”. В надпреварата се включиха над 250 ученици и студенти на възраст от 12 до 19 години от 22 страни. Писмените работи бяха оценени от авторитетно международно жури, което определи 31 финалисти от 18 държави.
От България бяха избрани двама победители, едната от които беше Мила Белчева. Тя получи покана от организаторите на конкурса да посети Москва от 14 до 17 декември 2012 година. Там, на тържествена церемония, бяха връчени дипломи и медали на лауреатите. Награждаването се състоя при откриването на V конференция на Международното педагогическо дружество в подкрепа на руския език в присъствието на делегати от 25 страни от различни континенти – Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка.
Младите хора имаха уникалната възможност да установят контакти помежду си и да посетят някои от най-големите забележителности на град Москва.
Мила е изключително благодарна на своята учителка по руски език г-жа Елена Станева, която допринесе за успешното й участие в конкурса, както и на всички, които й помогнаха още веднъж да се наслади на прекрасния град Москва! „Всички тези спомени ще останат завинаги в съзнанието ми!” – обобщава десетокласничката.

staff/picbut.jpg

Празнични поздравления и пожелания от Латвия
Публикувано на: 2012-12-21 18:29:42

Учениците от Х „а” клас общуват на руски език със свои връстници от Държавната гимназия в гр. Валмиера, Латвия. Тези контакти бяха установени по предложение на техните учители по руски език Елена Станева и Светлана Лаце, които се запознаха по време на Първия Световен фестивал на руския език, проведен от 30.10. до 03.11. 2011 г. в гр. Санкт Петербург, Русия.
Както миналата, така и тази година колективът на СОУ „Сава Доброплодни” получи празнични поздравления и пожелания от колектива на Валмиерската гимназия:

„Дорогие друзья, уважаемые коллеги!
Примите наши сердечные поздравления с Новым годом и Рождеством!
Желаем вам доброго здоровья, благополучия, творческих успехов и личного счастья.

С наилучшими пожеланиями,
от имени администрации и коллектива
директор Валмиерской государственной гимназии
Янис Землицкис”


„Скъпи приятели, уважаеми колеги!
Приемете нашите сърдечни поздравления и пожелания по случай Нова година и Рождество! Желаем ви крепко здраве, благополучие, творчески успехи и лично щастие.

С най-добри пожелания,
от името на ръководството и колектива
директор на Валмиерската държавна гимназия
Янис Землицкис”

Работа по проект
Публикувано на: 2012-12-15 10:52:22

Учениците от ІІІ г клас с класен ръководител Мануела Недекова участват в проекта „Живеем, учим и творим заедно”.
На 13.12.2012г. организираха Коледно тържество и запознаха своите родители с обичаите и с традициите, които се спазват на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.
За доброто настроение на гостите допринесоха изпълненията на Кристяна Анемирова, която изпя „Коледна песен”, на Мариета Петкова, която изсвири на цигулка „Тиха нощ, свята нощ”. Останалите ученици от класа изпяха още много песни..
По този начин ІІІг клас пожела на всички Весели Коледни и Новогодишни празници.

staff/picbut.jpg

Приемственост, взаимодействие, сътрудничество
Публикувано на: 2012-12-13 22:17:14

Днес, в този мразовит декемврийски ден – 13.12.2012г., училищната библиотека в СОУ „Сава Доброплодни” приюти няколко поколения шуменци.
Учениците от студио „За ценностите и още нещо...” с ръководител г-жа Златка Маджарова и от клуб „Искам да разкажа за шуменските будители и още нещо...” с ръководител г-жа Стела Мечева имаха среща с представители на Дружеството на краеведите „Георги Джумалиев” – град Шумен.
Тримата краеведи – Марияна Филипова, г-жа Ламбова, о. з. полк. Димо Димов, бяха трогнати от организираната среща и поласкани от вниманието на учениците от шестите класове.
Марияна Филипова разказа за трудния път на дружеството, отговори на въпросите, задавани от учениците, а г-жа Ламбова, въпреки че не е родена в Шумен, с патос и плам убеди и провокира децата, че сме шуменци и трябва да се гордеем с това. Последните й думи бяха: „От тука започва България...”
Полк. Димо Димов разказа интересни истории, свързани с материали за Балканската война, които подари на училището. „Четете, четете, деца! Книгата отваря всички затворени врати.” – с тези думи всеотдайните краеведи се обърнаха към присъстващите.
Председателят на шуменското краеведско дружество – Марияна Филипова, подари на училищната библиотека няколко броя от книгите: „Краезнание – сборник І”, „Шумен в изследванията на краеведа Георги Джумалиев”, „130 години от освобождението на Шумен”.
Гостите на училището накрая поканиха всички присъстващи да станат членове на дружеството и да си партнираме занапред. Всеки ученик получи по една книжка – „130 години от освобождението на Шумен”.
На 20 декември Дружеството на краеведите в Шумен ще отпразнува двадесет и първия си рожден ден. Това да много години на изследвания, проучвания, на систематизиране, на напечатване и издаване, на търсене на родолюбиви спомоществователи. Днес краеведите видяха в лицето на малките ученици своите достойни следовници. Марияна Филипова, тръгвайки си от срещата, покани всички да бъдат гости на Държавния архив, клон Шумен. До нови срещи, приятели на нашето училище!

staff/picbut.jpg

Резултати - 'Аз рисувам'
Публикувано на: 2012-12-09 19:59:07

Резултати на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" участвали в Националното състезание "Аз рисувам" ТУК

Концерт на учениците от начален етап на обучение
Публикувано на: 2012-12-04 22:16:34

На двадесети ноември 2012г. учениците от начален етап в СОУ „Сава Доброплодни” изнесоха концерт, посветен на серията от юбилейни дати - 50 години от основаването на училището, 30 години езикови паралелки и 20 години профил „Изкуства”.
Концертът се проведе в богато украсената с цветя, балони и рисунки на малките художници от профил „Изобразително изкуство“ зала.
На сцената показаха своите таланти малките изпълнители на пиано: Виктория Стоянова, Виктор Димитров и Симеон Божилов. Чуха се популярни песни в изпълнение на детската вокална група с ръководители Ирма Джанкова и Светослава Накева. Показаха своите вокални умения Петра Петкова от 3б и Янислава от 2б клас - ръководител Емилия Божилова.
Особено оживление внесоха изпълненията на 1б, 2а, и 3а езикова паралелка с ръководител Рени Илиева, които показаха, че освен умения по английски език владеят чудесно артистичното поведение и танцовата техника.
Кратък откъс от пиесата „Пепеляшка“ изнесоха малките актьори от 4б клас с ръководител Румяна Николова, лауреати на много награди, посветени на детското театрално творчество.
Народните песни и фолклорните традиции заемат много важно място в работата на класовете в начална училищна степен. На концерта народните песни бяха превъзходно изпълнени от Василена, Димона, Станимира и Андрей от 2б и 3б клас с ръководители Дарина Бошнакова и Димитричка Илиева. Любовта към българската народна музика се изля чрез виртуозното изпълнение на малката гайдарка и носителка на много награди - Александра и на нейния преподавател Мирослав Минчев.
Какво е празникът без ритъма на българските народни танци? Учениците от 2, 3 и 4 хореографски клас показаха своите умения в тях и представиха чудесно своите ръководители - Галя Колева и Борис Иванов.
Празничният спектакъл разкри още една всеизвестна тайна – и малките ученици, малките доброплодчета, знаят, могат, творят. Те са гордостта на своите учители. А учителите ли? Те са спокойни, като знаят, че учениците им достойно защитават и ще защитават името на родното училище.

staff/picbut.jpg

Предстояща изложба
Публикувано на: 2012-12-03 19:32:39

На 04.12.2012 г. от 17.00 часа в шуменската художествена галерия "Елена Карамихайлова" ще бъде представена съвместна изложба на бивши и настоящи ученици и учители. Организаторите на тази поредна изява в СОУ "Сава Доброплодни" канят ученици, учители, шуменската общественост, приятели по перо и по дух, съмишленици да се потопят в атмосферата на едно учебно заведение, чийто взор е отправен извън хоризонтите на човешката същност - "...спиралата на времето с недидимо присъствие..." - Пламен Петков

Честит празник, доброплодци
Публикувано на: 2012-12-03 19:29:22


Потомци сме на Доброплодни -
учител най-високославен,
издигнал книгата в молитва
за бъднина на род прославен.
Химн на СОУ „Сава Доброплодни”


Преди сто деветдесет и две години в град Сливен се ражда Сава Илиев Доброплодни – на 3(15) декември 1820г.
Наричат го баща на българския театър. Но той е и книжовник, учител, читалищен и театрален деец, борец за духовна свобода, активен общественик.
На 29 юни 1856г. в Шумен създава третото по ред у нас, след Свищов и Лом, читалище. Става негов пръв председател. Именно тук, в Шумен, на 15 август 1856 г., в едно малко и неудобно салонче, се играе комедията на Доброплодни "Михал". На този ден се ражда българският театър.
По идея на този голям български възрожденец се създава училищна музейна, историческа сбирка, а тя се оказва началото на дългия и съзидателен път на днешния РИМ в град Шумен.
Доброплодни организира в стария Шумен честване на Деня на Кирил и Методий като всенароден празник на българската писменост и на славянската култура.
За нуждите на образователното дело той съставя и отпечатва: "Игиономия, сиреч правила, за да си вардим здравието" (1846), издадена повторно в съкратен вид под заглавие "Кратко здравословие" (1865), "Водител за взаимните училища" (1852), "Писменик" (1853), "Училищни таблици" (1857), "Пространний буквар за децата, или взаимоучителни таблици" (1860), "Нов буквар за приготовление към звучната метода" (1866), "Неделни апостоли и евангелия" (1866). В областта на драматургията, освен комедията "Михал" (1853), Доброплодни написва и превежда още: "Тримата ефрейтори" - комедия в 1 действие, "Прошенописецът" - комедия в 1 действие, "Двамата взводни командири", "Нещичко" - монолог в една сцена, "Вяра и любов" или "Велислав и Слава" - драма в 3 действия. През 1893 г. излиза неговата последна книга "Кратка автобиография".
На 6 юли 1884 г. Сава Доброплодни е признат за почетен член на Българското книжовно дружество. На 18 май 1889 г. е удостоен от княз Фердинанд със сребърен медал за заслуги.
Днес, 3 декември 2012г., думата ни е отново за Сава Доброплодни – патрон на най-голямото учебно заведение в област Шумен. Вятърът днес довя много спомени на стария Шумен. Зимният повей шепнеше на потомците на достолепния учител крилати слова и послания.
Много ученици и техните учители поднесоха цветя пред барелефа на своя патрон. Студът не охлади топлите детски сърца, за които с перо и плам се е борил мъдрият и дълновиден Сава Доброплодни.
Поклон пред делата ти, учителю!
staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]