Галерия

Тържествен концерт
Публикувано на: 2012-12-02 18:41:15

На 30.12.2012 г. с тържествен концерт бе отбелязана кулминацията на честванията на юбилейните годишнини в СОУ ”Сава Доброплодни”. Залата на ДКТ „Васил Друмев” се оказа тясна, за да побере всички желаещи да се докоснат до талантите, които е приютило най-голямото, единственото, уникалното, единственото училище в област Шумен. Сценографията на Виолета Петрова бе щедро обогатена от десетките букети, изпратени от обществени и културни институции, училища и детски градини, бивши учители и приятели на училището.
Химнът на училището, изпълнен от представителния хор с диригент Радосвета Костова, изправи на крака препълнената зала.
Поздравителен адрес от името на кмета на Община Шумен господин Красимир Костов прочете госпожа Живка Тонева, заместник-кмет по култура, просвета и образование.
И магията започна… Един след друг на сцената със своите брилянтни изпълнения се заредиха настоящи и бивши възпитаници на училището за таланти - Елизара Вълчева, Велислава Петкова, Виктория Стефанова, Хасан и Ибрахим Игнатови, Вокална формация „Унисон”, Христина Нейкова, Тодор Янков, Калин Георгиев, Мила Белчева.
Залата буквално бе взривена от изпълненията на Веселка Георгиева, Мирослав Минчев и специалните гости от Швеция и Словения София Хъгстадиус и Звездана Новакович, които доказаха, че българският фолклор е този, който ще съхрани и преведе националните ни ценности през пространството и времето.
С много настроение и усмивки на сцената танцуваха малките хореографи от ІІІ и V клас, а заслужените аплодисменти бяха награда и за всеотдайния труд на техните ръководители Галина Колева и Борис Иванов.
Въздухът затрептя и залата се оказа тясна, за да побере гласовете на учениците от класовете по народно пеене на Дарина Бошнакова, Димитричка Илиева и Янка Димитрова, звуците на кавала, гайдата, гъдулката, акордеона и ритъма на тъпана на Ученическия фолклорен оркестър с ръководител Милен Георгиев.
Финалните акорди бяха поставени от грандиозната композиция на хореографите Виктория Русева и Георги Георгиев. Учениците от ІІ, VІ, VІІІ и ХІ хореографски класове разтресоха сцената, въодушевиха публиката и отправиха своето послание: Предай нататък…

Това, което прави нас, училищната общност на Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни”, различни, е, че следвайки завета на нашия патрон, ние търсим „такава система, че учениците ни да израснат като добри хора, които познават и обичат доброто и избягват злото.” Това, че ние не сме забравили простичкия ритуал на опитомяването и сме проумели съкровената тайна – „Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите”. Това, че ставаме завинаги отговорни за всички цветя, които сме „опитомили” – нашите умни, прекрасни и талантливи деца.
Тази вечер всички ние – ученици, учители и родители доказахме, че искаме и умеем заедно да мечтаем, да вярваме, да рискуваме, да творим.
Това сме ние и именно затова сме си извоювали правото си като уникалното, различното, единственото училище да сме известни просто като САВАТА
Самоуверени и свободни
Амбициозни и артистични
Въодушевени и весели
Ангажирани и активни
Талантливи и толерантни
Атрактивни и алтернативни - заяви в словото си госпожа Донка Иванова – Директор на СОУ „Сава Доброплодни, човекът, превърнал една своя мечта в красива реалност за хиляди хора, докоснали се до магията на познанието и изкуствата, чиято територия е нашето училище
Предай нататък, защото, както посочи в словото си госпожа Донка Иванова, следовниците изискват и очакват от нас – за да го има РУСКОТО, за да го има САВАТА като едно модерно европейско училище.
Подобаващ финал… или може би ново начало!

staff/picbut.jpg

Юбилеен брой на вестик Совата
Публикувано на: 2012-12-01 22:18:34

На 28.12.2012 г. в стая №10 в присъствието на много гости и представители на медиите с много настроение седмокласниците от клуб „Млад журналист” по Проект “УСПЕХ”, част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, представиха юбилейния брой на училищния вестник „СОВАТА”. С помощта на машината на времето присъстващите бяха отведени в далечната 2042 година, за да видят училището на бъдещето като място, което поражда любопитство.
На представянето бяха обявени и резултатите от конкурса „Моето училище след 30 години”. Участниците бяха разделени в три възрастови групи. Компетентното жури в състав
В първа група – начален етап – първа награда за разказ и презентация бе присъдена на Мая Митева от ІІІ г клас
Втора награда за есето си спечели Мариета Пламенова, също от ІІІ г клас
Надпреварата във втората възрастова група – 5. – 8. клас беше още по-голяма, затова журито присъди две първи награди:
На Екатерина Пламенова от 6.а клас за стихотворение
и на Лиляна Яворова от 7.е клас за разказ
Втора награда - на Симона Василева от 7.ж клас за есе
И трета – за есето на Велислава Мирославова от 6.а клас
В третата възрастова група също бяха присъдени две първи награди:
За есето на Мила Белчева от 10. а клас
и за презентацията на Ивана Славчева, също от 10. а клас
Госпожа Донка Иванова връчи наградите и пожела на участниците нови творчески успехи.
СОВИТЕ, които представиха себе си като Самостоятелни, Опитни, Вдъхновени, Антиагресивни, Творящи и Авторитетни, доказаха, че могат, че Успехът не е Състояние, а се Постига с Ентусиазъм от Хора, които искат, знаят и могат.
Юбилейния брой на вестник Совата може да прочетете ТУК.

staff/uspeh1.jpgstaff/picbut.jpg

Концерт на паралелките от профил 'Чуждоезиков'
Публикувано на: 2012-12-01 21:26:59

Двадесет и седми ноември бе поредният ден от празничната декада, посветена на трите юбилейни годишнини за Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни”.
В залата на Младежкия дом от 18.00 часа се проведе концерт на езиковите паралелки, посветен на 30 години от създаването на профил „Чуждоезиков”.
В началото на празничния спектакъл беше представен филмът „Първите” – стопаните на училището, учители, работили в това учебно заведение, наградени учители и ученици на национални и на международни конкурси. Последва химна на училището.
Публиката бе свидетел на драматизации на английски и на руски език – „Как празнуваме Хелуин”, „Градината на Слънцето” и откъс от „Палечка”.
Децата изпълниха песни на четири езика – руски, английски, немски и френски. Рециталът на четирите изучавани езика в училището бе своебразен поздрав към всеотдайните учители в СОУ „Сава Доброплодни”. Представен бе и весел фолклорен руски танц.
Финалът на тържествената вечер постави танцът, дело на хореографа Борис Иванов, под надслов – „Москва никога не спи” и букет от песни на различни езици, с акцент – „Ода на радостта”.
Гости на поредната училищна проява бяха – г-жа Радостина Кунчева – старши експерт по чуждоезиково обучение към Регионалния инспекторат по образование – град Шумен, преподаватели от Факултета по хуманитарни науки към ШУ „Епископ Константин Преславски”, учители, посветили целия си живот на образованието и възпитанието на хиляди ученици.

staff/picbut.jpg

Фолклорен полъх от Европа
Публикувано на: 2012-11-28 21:22:59

В четвъртък – 29.11.2012 г. от 12.35 часа в стая №10 на училището по изкуства ще се проведе WORK SHOP на тема: „Фолклорен полъх от Европа” с Веселка Георгиева – учител по народно пеене в СОУ „Сава Доброплодни”.
Откритият урок ще бъде съвместно с две музикантки от европейски страни, любители на българския фолклор.
София Хъгстадиус от Швеция. Свири на цигулка и на гъдулка. Завършила е музикалното си образование в Швеция, специализира в АМТИИ – град Пловдив, народно пеене при доц. Станилова и при проф. Тодор Киров.
Звездана Новакович от Словения . Свири на готска арфа. Завършила е джаз пеене в Австрия, град Грац в Грацката академия. Специализира български фолклор в АМТИИ – град Пловдив.

Победители и в спорта
Публикувано на: 2012-11-27 20:27:56

Двадесет и пети ноември беше вълнуващ, отговорен и победен за възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни” – Изабел Овчарова – VІг, Моника Сърмова – Vг, София Пламенова – Vв, Симона Василева – VІІж клас.
Те се съревноваваха достойно с много отбори в Лично-отборно първенство по плуване, организирано от Военен спортен клуб „Шумен”.
Нашите момичета заеха ІІ място – щафета 4х 50 метра – свободен стил.
Граматата им беше връчена лично от председателя на шуменския клуб – полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев.

Празник на руската история
Публикувано на: 2012-11-26 11:17:46

На 20.11.2012 г. в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” се проведе Празник на руската история. Проявата се осъществи с подкрепата на РИО – Шумен и беше посветена на четири кръгли годишнини от важни за историята на Русия събития. Тя премина под формата на състезание чрез мултимедийни презентации и словесни художествени изяви между 4 ученически и 4 студентски отбора.
СОУ „Сава Доброплодни” участва с два отбора. Първият от тях включваше Анна Бошкова и Александър Даков от ІХ „а” клас, а също и Вероника Яворская от ХІ „г” клас. Ръководител на отбора беше Николина Иванова, учител по руски език. Учениците представиха темата: „1150 години от създаването на руската държавност”.
Вторият отбор се състоеше от трима ученици от Х „а” клас: Ивана Славчева, Стания Енчева и Стоян Стоянов. Техен ръководител беше Елена Станева, учител по руски език. Отборът отбеляза 770 години от победата на княз Александър Невски над ливонските рицари на Чудското езеро – 5 април 1242 г. Презентацията впечатли всички присъстващи, освен това беше допълнена с видеоклип, рецитал и табло. Подготовката на участниците беше много сериозна и задълбочена и съвсем заслужено те бяха класирани на първо място.
Компетентното жури беше председателствано от доц. д-р Л. Д. Винокурова, гост-лектор от Държавния педагогически университет „Л. Н. Толстой” в гр. Тула, Русия. Другите членове на журито бяха: проф. Ив. Савова, декан на Факултета по хуманитарни науки, проф. В. Аврамова, председател на Дружеството на русистите и Р. Кунчева, ст. експерт в РИО – Шумен.
Всички участници бяха наградени с грамоти, а представителите на най-добрия ученически и студентски отбор получиха и книги.
За Ивана Славчева имаше още една награда. Тя беше резултат от успешното й участие в Международен конкурс за есе на тема: „Русия и България: извори на многовековна дружба”. Конкурсът бе организиран като съвместна инициатива на Шуменския университет и Филиала на Кубанския университет в гр. Славянск на Кубан, Русия. Есето на Ивана е отпечатано в сборник, издаден в Русия.

staff/picbut.jpg

Великолепен спортен празник в зала 'Младост'
Публикувано на: 2012-11-24 17:25:14

Здрав дух – здраво тяло

Достойно място в спортната рубрика на всеки вестник може да заеме неповторимото спортно събитие, организирано от СОУ „Сава Доброплодни”, във връзка с юбилейната година – 2012 г.
В началото на спортната надпревара беше представено авторитетното жури в състав – г-жа Боряна Николова – помощник-директор в СОУ „Сава Доброплодни”, доц. д-р Стефан Базелков от ШУ „Епископ Константин Преславски”, г-н Даниел Даулов – старши експерт „Спортни и младежки дейности” в Община Шумен. Поздравителен адрес от декана на Педагогическия факултет на ШУ „Епископ Константин Преславски” поднесе доц. д-р Стефан Базелков.
Спортният празник беше открит от ослепителните мажоретки на г-жа Мариела Спасова. Състезаваха се 4 отбора - отборът „Хореография”, отборът „Музика”, отборът „Изобразително изкуство”, отборът „Чужди езици”, в 4 състезателни игри, които показаха на многобройната публика, че децата на училището са бързи, ловки, точни, смели, прецизни, съобразителни.
Във втората част на чудесния празник децата показаха на въодушевената публика с какви спортове се занимават в свободното си време – фехтовка, художествена гимнастика – съчетание с топка и бухалки, треньор Евгения Вълчева, айкидо, треньор Татяна Роева, баскетбол, футбол – ученици от VІІІ, ІХ и ХІ клас.
Училищният мажоретен състав с ръководител Силвия Кондаклиева повиши настроението на зрителите, подготви ги за заключителната част – награждаването.
Висок спортен дух, честна игра, феерия, изящество, красота. Няма как усилията на талантливите ученици на Савата да не заслужат аплодисменти, награди, думи на признателност. Директорът на училището г-жа Донка Иванова награди победителите с Грамоти за високо спортно майсторство и за достойно представяне на първия спортен училищен празник, уникален и грандиозен.
Асистентите на проявата – учениците от 11 хореографски клас и медицинското лице – г-жа Гладиола Георгиева, допринесоха за безпроблемното представяне на младите спортисти. Събитието бе документирано от участниците във фотоклуб „Фокус” на г-н Александър Александров, работещи по проект „Успех”.
Лицата на Марияна Петева, Силвия Кондаклиева, Мариана Троянова, Веселин Гацев и Иван Сурков - учители по физическо възпитание и спорт, излъчваха задоволство от добре представили се техни възпитаници. Нищо не е напразно, ако се прави в името на децата. Аплодисментите са за всички децата на СОУ „Сава Доброплодни”. Нашите деца...
staff/picbut.jpg

Живием, учим и творим заедно
Публикувано на: 2012-11-22 21:14:09

От началото на месец октомври 2012 година СОУ „Сава Доброплодни” работи по проект „Живеем, учим и творим заедно” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-4.1.05 “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”. Продължителността на проектните дейности е 18 месеца. В 18 клуба и ателиета са обхванати 437 деца. Очакваме в дейностите да се включат и техните родители .55 преподватели Обща сума на договора 86 770 лв.
Целта, която сме си поставили е Превенция на отпадането от образователния процес на ученици от етническите малцинства и създаване на толерантна атмосфера и стимулиране на деца и ученици от различни етноси за пълноценно включване в образователния процес в СОУ „Сава Доброплодни”.
• Планираните дейности са: Обучение и подготовка на педагогически специалисти за работа в мултикултурна среда, Дискусионен клуб “Толерантност“, Ателие „Разказвачи”, Клуб „Всички заедно”, рт - ателие „Музикалният колорит на етносите и класическите образци”, Клуб „Танц”, Ателие „Арт терапия”, Клуб „Здравно образование”, Ателие „Театър”, Клуб „Аз, гражданинът на Европа”, Заключителна педагогическа конференция.
Ще работим с професор Иван Иванов, доц. Янка Тоцева и доц. Пенка Кожухарова, доказани експерти в обалстта на инетркултурното обарзоавние.
Екип за управление на проекта: Ръководител – г-жа Донка Иванова, директор на училището, координатори Румяна Буковалова и Здравко Петров, счетоводител – Соня Стефанова
Очакваме да бъде създаден устойчив модел за съвместна работа и преодоляване на различията между ученици от различни етноси, да се повиши педагогическата компетентност и учителите да придобият нови умения за работа в мултиетническа среда. Училището да се превърне още повече в желана територия за учениците, особено от малцинствените групи, които ще бъдат допълнително мотивирани да се включат в образователния процес.
Ще работим за превантивно отстраняване на всякаква възможност за отпадане на ученици от образователната система поради липсата на равен достъп до образователни услуги.
Ще се променят стереотипи по отношение на възприятието на „другите”, ще намалеят проявите на агресия сред учениците.
Ще се създаде добър психоклимат в класовете с ученици от различни малцинствени групи и увеличаване броя на успешно дипломиралите се.

Посвещаване в Доброплодство
Публикувано на: 2012-11-22 21:09:02

Днес, 22.11.2012г. в СОУ "Сава Доброплоди" бяха посветени в Доброплодство най-малките възпитаници на училището. Този тържествен ритуал вече няколко години радва децата, техните учители и техните родители. От този ден нататък доброплодчетата знаят, че са потомци на своя патрон - Сава Доброплодни.

staff/picbut.jpg

Ден на християнското семейство
Публикувано на: 2012-11-22 12:50:41

"В ценностната система на българина семейството е заемало и заема главно място. Няма път, който да не започва от къщата, казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към Църквата и вярата. Сред нас има семейства, които изповядват други религии, но това не ни пречи да бъдем приятели и всички еднакво да почитаме семейството". - с тези думи започна тържеството на учениците от II "в" клас, участващи в проекта "Живеем, учим и творим заедно". Родители и ученици от класа отбелязаха Деня на християнското семейство с тържествена програма, а техен гост беше отец Васил Василев от храм "Св. Три Светители", който запозна учениците с празника Въведение Богородично и пожела на всички топло огнище, хубави чувства, много любов и разбирателство с най - близките хора.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]