Галерия

До Испания и назад
Публикувано на: 2012-10-30 23:28:41

Вече няколко дни Представителният хор на СОУ "Сава Доброплодни" е на родна земя. Завърнаха се хоровите изпълнители - одухотворени, щастливи, доволни... Те участваха в престижен музикален форум от световна величина - "Canta al mar 2012", Калела, Барселона.
Конкурсът, в който се изявиха талантливите шуменски деца, е стъпало към Хоровата олимпиада, която ще се проведе следващата година в Синсинати, САЩ.
Участниците тази есен са хорове от 35 държави, от всички континенти, над 2500 изпълнители. Хоровият форум е изключително събитие, събрало хористи от цял свят със състезателна цел.
"Респектирана съм от цялостната организация, от компетентността на журито, от уважението на всички хора към високото изкуство! Щастлива съм от наградата! Оценяваха ни големи музиканти от Унгария, САЩ, Корея, Германия, Чехия, Испания...
Ние се представихме в задължителната програма с творби на Рафаеле Кастиели(Санто), Валентина Добрева (Полъх от Родопите) и Николай Стойков (Калугерине). Програма - разнообразна, показваща широк диапазон от възможностите на хора; красиви и въздействащи творби с висока степен на трудност, съвременни изразни средства, така че да можем да разгърнем и допълним представата за висотата на българското хорово певческо майсторство и уникалността на българската народна песен....Справихме се чудесно!" - с вълнение сподели диригентът на Представителния хор - Радосвета Костова.

Участие в конкурс 'Съзвездие'
Публикувано на: 2012-10-30 20:21:07

На 27 и 28 октомври в град Шумен се проведе четвъртият национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Съзвездие“. Изпълнителите бяха оценявани от жури в състав: председател - доц. Етиен Леви, членове – Валди Тотев от ВИГ „Щурците“, Мая Райкова – музикален продуцент в БНР, Николай Текелиев – БТА и Искра Милкова – попизпълнител. Ученичката от първи музикален клас на СОУ “Сава Доброплодни“ Крисияна Ивайлова, с преподавател Емилия Божилова, получи трета награда в конкурса и откри Галаконцерта.

Отборът ни по математика с бронз от Румъния
Публикувано на: 2012-10-28 21:57:02

Отборът ни по математика от 7. клас с ръководител Албена Иванова взе участие в Осмото международно дунавско състезание по математика за юноши. То се проведе от 26 до 28 октомври 2012 г. в рамките на състезанието „Ion Bardu - Dan Barbilian“ в град Кълъраш, Румъния. Седемте ни ученици се състезаваха заедно с ученици от 8. и 9. клас от Румъния и Молдова. В неравностойното съревнование Ивайло Иванов от 7ж клас грабна бронзовия медал и парична премия в размер на 200 румънски леи.

Учене през целия живот - дейности
Публикувано на: 2012-10-27 09:50:41

От 1 март 2012 година стартира нов проект "Учене през целия живот", по който работят в партньорство Министерството на образованието, младежта и науката и местните общности в 28 български града.

Да превърне обучението и усъвършенстването през целия живот в удоволствие е основната задача на местните съвети, участващи по проекта NELLII - Мрежа за инициативи и информация за ученето през целия живот. Това са добри практики, обединяващи ученици, учители, родители, общественост, а домакините имат претенцията всяка инициатива да се превърне в местен празник на ученето през целия живот.

На 27 октомври 2012 година в НЧ "Д. Войников", в ПГИ - Шумен, в Дом на учителя - Шумен бе организиран Регионален празник на ученето през целия живот. Домакините - РИО - Шумен, с активното присъствие на СОУ "Сава Доброплодни", откриха поредната местна инициатива с тържествен концерт, поздрав към гостите на Шумен и към шуменци. Началникът на РИО - Шумен - доц. д-р Добромир Добрев поздрави участниците и гостите на това мероприятие.

След откриването на този значим регионален форум гостите от град Варна, от град Добрич, от Долни чифлик, ученици от Шумен, техните родители, граждани разгледаха работилниците по изкуства, включиха се в научните демонстрации, разгледаха изложбените кътове, пътуваха във виртуалното пространство из Морската ни столица.

ПГИ - град Шумен научи присъстващите "Как да открием идея за бизнес", а СОУ "Сава Доброплодни" - се представиха с "Арт точки" - дейност с продължение от 26.10.2012г. в Градския парк на Шумен. Ръководител г-жа Марияна Петкова - всеотдаен творец и приятел на младите художници. Възрожденски икони рисуваха учениците на г-жа Виолета Петрова, която запалваше с огънчето на изобразителното изкуство и тези, които не са подозирали, че умеят да рисуват. Със своите възпитаници тя събуди интереса на младите хора към иконописа и към ценностите на едно отминало време, оставило своя отпечатък в паметта на поколенията.

Учителят Димитър Димитров с 10 ученици от 8б клас - профил "Изобразително изкуство", в РБ "Стилиян Чилингиров," разкриха тайните на изображението чрез съвременните технологии.


Октомврийската инициатива на шуменска територия се вписа в стратегията за европейско сътрудничество в областта на образованието - "Образование и обучение 2020". Защитихме всички името и достойнството на нашия древен град, приютил талантливи личности.

Учене през целия живот
Публикувано на: 2012-10-24 22:29:39

На 26.10.2012 г., от 17 часа музеен комплекс "Панчо Владигеров" ще приюти музикални фамилии (ученици, родители и близки) от училището по изкуства. Участниците посвещават този концерт на фамилия Андрей и Веселин Стоянови и на фамилия Владигерови.

Музиката на шуменските композитори ще оживее чрез изпълнението на децата от СОУ "Сава Доброплодни".

На същата дата, но от 18 часа, във Възрожденски комплекс "Среброва къща" фолклорна група "Веселина" от НЧ "Ст. Чилингиров" съвместно с възпитаници на СОУ "Сава Доброплодни" - VІІ хореографски клас и ученици от фолклорна формация - VІд клас, ще отбележат Димитровден. Празничната инициатива е под надслов "Традиции, приемственост и новаторство", част от проекта "Учене през целия живот". Повече информазия за инициативата ТУК.

Конкурси
Публикувано на: 2012-10-09 19:37:00

Във връзка с предстоящите чествания на училището СОУ ”Сава Доброплодни” обявява следните КОНКУРСИ:
- Написване на разказ, есе, рисунка, изготвяне на презентация на тема: „Моето училище след 30 години”
- Фотоконкурс на тема: „30 незабравими мига от живота в моето училище”.]

Гости от Украйна
Публикувано на: 2012-10-09 19:35:33

Днес, 09.10.2012 г., от 11 часа, нашето училище посрещна скъпи гости от Средно общообразователно училище - село Кулевча, Бесарабия, Украйна.
Те са в нашия град по повод Карнавала на плодородието - Шумен 2012. Обединила ги е идеята да създадат клуб по интереси с красивото име "Български сърца". Техен ръководител е Мария Филиповна - учител по български език.
Срещата започна по стара българска традиция - с хляб и сол, под звуците на джура гайди. Китка росен здравец трогна всеки гост.
Учениците от нашето училище ги поздравиха с изпълнението на народни песни, малките хореографи от ІІІ клас потропнаха българско хоро, имаше изпълнение на акордеон, гъдулка, участва и народният оркестър към училището,учителите по народно пеене. И гостите, и участниците, и зрителите домакини разбраха, че за изкуството граници няма, че изкуството сплотява и сприятелява.
Новите ни приятели също отвърнаха с поздрав - химна на любимото училище, български народни песни и накрая... "Пътнико свиден, пътнико млад..."

Заслужена награда – чудесна екскурзия
Публикувано на: 2012-10-07 10:27:57

Учениците от Х «а» клас с интензивно изучаване на руски език бяха обявени за победители в училищното съревнование в края на миналата учебна година. Ръководството на училището ги награди с безплатна еднодневна екскурзия, която се проведе на 27.09.2012 г. Ръководители на групата бяха: г-жа Елена Станева, класен ръководител, и г-жа Пенка Русева, преподавател по география и икономика на руски език.
Най-напред десетокласниците посетиха Санаторно-оздравителен комплекс «Камчия». Там те имаха възможност да разгледат неотдавна открития Учебно-възпитателен център «Юрий Гагарин», където бяха радушно посрещнати от директора г-н Илко Славов.
Красивата сграда с просторни фоайета, зали и класни стаи, оборудвана с най-новите постижения на съвременните технологии, предизвика у всички искрено възхищение. Особено силно бе впечатлението от неповторимите експонати в залата «Човек – Земя – Космос». В ролята на екскурзоводи бяха г-жа Брашованова и г-н Красимир Стоянов, дубльор на втория български космонавт Александър Александров.
Именно те поканиха посетителите в планетариума, където бе прожектиран уникалният филм «Астрономия». Невъзможно е да се изразят с думи емоциите, които предизвика филмът! Всички бяха единодушни, че нищо по-вълнуващо и зашеметяващо не бяха виждали до сега.
Много силно впечатление направи и Спортният комплекс «Камчия». Неговият управител, г-н Тодор Тодоров, представи прекрасна многофункционална зала, закрит басейн с олимпийски размери, огромна зала за фитнес, в която могат да тренират 50 души едновременно.
Следващият обект в маршрута на екскурзията бе Руският център при Варненския свободен университет «Черноризец Храбър». Това е първият Руски център в България, създаден с подкрепата на Фонд «Русский мир» и открит през 2009 г. Посетителите бяха очаровани от богатата библиотека и комфортните условия, които Центърът предлага за досег до руското изкуство – литература, музика, кино.
Директорът на центъра, доц. д-р Галина Шамонина изключително топло посрещна групата и подробно разказа за разнообразната дейност, насочена към разпространение и популяризиране на руския език и култура. Тя прояви интерес към постиженията на десетокласниците и най-искрено им пожела нови успехи и победи. Беше изразена надежда за сътрудничество и отправена покана за бъдещи срещи.
Екскурзията приключи, но за всички участници тя ще остане незабравимо изживяване. Огромна е благодарността им към ръководството на училището, в лицето на директора г-жа Донка Иванова, за тази награда, която стана безценен подарък за целия Х «а» клас!

staff/picbut.jpg

Възлагане на обществена поръчка
Публикувано на: 2012-10-05 14:44:34

СОУ "Сава Доброплодни" обявява процедура по възлагане на малка общесвена поръчка за избор на изпълнител за доставка на готова храна за нуждите на СОУ "Сава Доброплодни" гр.Шумен. Пълен комплект от документи може да видите ТУК

Втора самостоятелна изложба на второкласничка
Публикувано на: 2012-10-02 08:01:42

На 28.09.2012 г. ученичката Виктория Михова от II-в клас на СОУ „Сава Доброплодни“ откри своята втора самостоятелна изложба „Фантазии“ в НГ „Боян Пенев“. Събитието бе организирано съвместно със съдействието на НГ „Боян Пенев“, ИЦ „Европа Директно“ и СОУ „Сава Доброплодни“. Част от картините ще бъдат изложени с благотворителна цел в галерията на училището.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]