Галерия

Награда за победителите – екскурзия в Москва!
Публикувано на: 2012-09-30 17:07:52

Ивана Славчева и Мила Белчева от Х „а” клас с интензивно изучаване на руски език (с класен ръководител и преподавател по руски език Елена Станева) се наредиха сред победителите в Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век”. С още три момичета от България те получиха като награда едноседмична екскурзия в столицата на Русия през първата половина на септември. Пътуването бе осъществено с финансовата подкрепа на организаторите на конкурса – Фондация „Устойчиво развитие за България” с председател г-жа Станка Шопова.
Ивана и Мила няма да забравят екскурзиите из култови места в Москва – Червения площад, ГУМ, Кремъл, Оръжейната палата, Третяковската галерия, Арбат, киностудио „Мосфилм”, Измайлово, Музея на въоръжените сили, Музея на космонавтиката.
Момичетата се срещнаха със свои връстници от Московското детско движение „Младежите на Таганка” в Средно училище № 396, общуваха с представители на Клуба за интернационална дружба „Юрий Гагарин” в Двореца на детското творчество. Силно впечатление им направи концертът, който бяха подготвили за тях младите музиканти, певци и танцьори от Школата по изкуствата „Балакирев”.
Достойно се представиха българските момичета и като най-младите народни дипломати в Москва. Те присъстваха на тържественото откриване на учебната година в българското училище към Българския промишлен център, където бяха топло приветствани от Посланика на България в Русия Бойко Коцев и директора на центъра Кирил Мазнев.
Групата гостува и в Българския културен институт, където бе радушно приета от Буряна Ангелакиева, съветник по културата в Посолството на България в Москва.
Ивана и Мила отдавна мечтаеха да посетят Москва и са безкрайно щастливи, че една от най-съкровените им мечти се сбъдна!

staff/picbut.jpg

Отново спечелен проект
Публикувано на: 2012-09-24 20:40:22

Учениците от СОУ „Сава Доброплодни“ заедно с 12 преподаватели започват реализация по проект FUN ON FOOT IN EUROPEAN CITIES AND VILLAGES - „Весел поход из европейските градове и села”. Проектът се финансира от Секторната програма „Учене през целия живот“, от подпрограма „Коменски“ и от Центъра за развитие на човешките ресурси – София. Учебното заведение е предпочетено пред няколкостотин други училища от страната и то е единственото училище в региона, което ще участва в дейностите на Секторната програма „Учене през целия живот“, подпроект „Коменски“. Сред основните дейности по проекта са създаване на блог в училище, разработване на символ на град Шумен, презентация, за училището, града и страната ни, проектиране на фотоалбум в голяма книга, картотекиране на исторически и географски забележителности, музеи, културни паметници и исторически личности, изложба на ръчно изработени картини и пластики с използване на рециклирани материали и др.

Седмично разписание
Публикувано на: 2012-09-15 18:25:09

На сайта е публикувано седмичното разписание за първи учебен срок на учебната 2012/2013 година. Учебните смени са:
І смяна: Начало 7,30 ч. - І, ІІІ, V,VІ, VІІабвг, VІІІвг;
ІІ смяна: Начало 13,30 ч. - ІІ, ІV, VІІдежз, VІІІаб, ІХ, Х, ХІ, ХІІ.
Списък с учебниците за учебната година може да видите тук.

Участие в австралийско кенгуру
Публикувано на: 2012-09-15 18:19:13

На 2 август 2012 г. се проведе математическото състезание "Австралийско кенгуру 2012" във Варна. Освен в морската столица подобна надпревара имаше още в София, Пловдив, Русе и Бургас. Повече от 300 000 млади математици от целия свят са мерили сили в пет възрастови категории. Състезанието е едно от най-големите от този род в света и се провежда всяка година в началото на м. Август на английски език. Организатори са Westpac Banking Corporation, University of Canberra and Canberra Mathematical Association още от зараждането на конкурса през 1978. Шест деца от шести клас на СОУ "С. Доброплодни" - Ивайло Георгиев, Георги Бонев, Георги Атанасов, Стефан Стоянов, Асел Исмолдаева и Симона Валериева участваха в световното състезание с ръководител Албена Иванова и се представиха достойно. На трето място в националното класиране е вече настоящата седмокласничката Асел Исмолдаева със 110 т., и получи наградата PrudenceAward, която се дава на ученик, който е дал най-голям брой поредни верни отговори като се започне от 1 въпрос.

VIP гост на Червения площад в Москва
Публикувано на: 2012-09-11 18:28:38

VIP гост на Червения площад в Москва!
С тази чест бе удостоена Елена Станева, учител по руски език. Тя се нареди сред лауреатите на ХІІ Международен Пушкинов конкурс за учители по руски език и получи покана да посети столицата на Русия от 31 август до 3 септември.
Учредители и организатори на конкурса са редакцията на в. „Российская Газета” и Правителството на град Москва с подкрепата на Министерството на външните работи на Русия, Фонд „Русский мир” и Центъра за междунационално образование „Этносфера”. Съветът на попечителите се възглавява от Людмила Швецова, заместник-председател на Държавната дума на Руската федерация.
През настоящата година в конкурса участваха 247 преподаватели по руски език от 20 страни. Те трябваше да напишат есе на тема: „Езикът до истината ще доведе”. Компетентно жури определи 50 от тях за лауреати и ги покани в Москва, където на тържествена церемония им бяха връчени награди – диплом и парична премия. Награждаването се състоя в Кметството на Москва, емблематичната сграда, разположена на главната московска улица „Тверская”, срещу паметника на княз Юрий Долгоруки, основателят на Москва.
Преди да получат наградите си, обаче, победителите в конкурса имаха уникалната възможност да присъстват като VIP гости на Тържественото откриване на Деня на град Москва. Тази година празникът беше посветен на два юбилея – 865 години от основаването на града и 200 години от Бородинското сражение в Отечествената война на Русия срещу армията на Наполеон през 1812 г.
Част от Червения площад бе превърната в огромен летен театър за 7700 зрители. Всички присъстващи се насладиха на няколкочасово театрализирано представление под наслов „Москва – град на любовта. Епоха в танц 1812 – 2012.” В мащабния спектакъл бяха включени 800 участници, 2000 танцьори, циркови артисти, популярни поп певци и групи. Чрез средствата на музиката и танца „оживяха” 12 ключови момента от историята на Москва за последните 200 години. Фееричното представление получи грандиозен завършек с участието на оркестрите от Международния военно-музикален фестивал „Спасская башня”.
Дните в Москва бяха наситени с богата културна програма. Всички лауреати бяха истински впечатлени и от изключителното уважение, проявено към тях и техния труд.

staff/picbut.jpg

Езикова практика в Приморско
Публикувано на: 2012-08-30 19:57:46

От Приморско се завърна група ученици от паралелките с изучаване на руски език в СОУ „Сава Доброплодни”, които за втора поредна година взеха участие в Международен младежки рускоезичен лагер в ММЦ. Организатори на лагера са ПГА и Центърът за междунационално образование „Этносфера” със съдействието на МОМН, Московски институт за отворено образование /катедра ЮНЕСКО и Център за международни образователни програми/, Международното педагогическо общество за подкрепа на руския език.
Заедно с представители от Русия и Беларус нашите деца участваха в редица дейности, свързани с развитие на интелекта и творчеството, интересите и талантите в сферата на изучаване на етническото и културно разнообразие на двата народа, формиране на лидерските качества и организаторски способности и др. под ръководството на изявените руски педагози Татяна Федина, Олга Владимировна, Наталия Владимировна и младежки екип.
Езиковата учебна програма на руски език, тренингите по междукултурна комуникация и толерантност, работата по разработване на проекти, празниците на талантите, на запознаването, на националностите и др., дните на българската и руската култура, игрите, спортните състезания, отдихът на плажа и др. бяха в основата за създаване на благоприятни условия за здраве, отдих и общуване на децата и формиране на позитивен благоприятен облик на съответните страни.
Изключителната активност на нашите деца, под ръководството на учителите Николина Иванова и Радка Гочева, доказаха, че в СОУ „Сава Доброплодни” - Шумен се обучават и възпитават ученици, умеещи със своите знания и умения достойно да защитават званието „доброплодци”. Те комуникираха на руски език, пяха, танцуваха, рисуваха, оживиха приказни герои, показваха сръчните си умения в изработването на национални кукли, поставяха лагерни олимпийски рекорди, защитаваха собствени проекти, вживяха се в ролята на успешни предприемачи и намериха нови приятели.
Групата си тръгна от Приморско с много радост и с малко тъга, но мисълта за следващото лято, което със сигурност ще продължи незабравимите дни и творческия живот сред приятели.

Речни ноти - Тутракан
Публикувано на: 2012-08-27 22:52:07

От 23 до 26 в гр. Тутракан се състоя Международен фестивал на изкуствата - "Речни ноти", в който взе участие ВГ "Дъга" при СОУ "Сава Доброплодни". В конкурсната програма участваха деца от Казахстан, Узбекистан, Русия, Румъния и България. В категория вокални формации група "Дъга" завоюва - второ място.

staff/picbut.jpg

Заслужена награда – отдих в СОК „Камчия”
Публикувано на: 2012-08-14 17:23:59

От четвърти до единайсети август Петя Петкова от ІХ „а” клас с интензивно изучаване на руски език беше на почивка в международната смяна на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”. Това беше нейната награда за второто място, което тя зае в Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век”. Тази смяна също се нарича „Заедно в ХХІ век” и в нея, освен московските деца, за които е построен комплексът, отдъхват и деца от други градове на Русия, а също и от България, Беларус и Украйна.
Петя няма да забрави прекрасните дни, изпълнени със забавления, наситени с радостни събития и емоции. Особено приятни спомени тя пази от участието си в концертите, в които достойно е представила страната, училището и класа си.
Първата изява е била индивидуална - народен танц - по време на вечерта, посветена на България. По-късно, на проведената Вечер на дружбата, Петя заедно със своя отряд е представила Гергьовденски обичаи и Кубински карнавал. Реакцията на публиката момичето обобщава така: „Представихме се прекрасно и публиката скандираше „Молодцы!“ много продължително.”
Съвместните изяви и общуването са сплотили още повече всички участници около идеята, че през ХХІ век трябва да се научат да живеят заедно, да се уважават взаимно и да дружат, да изучават историята, културата и традициите на другите народи, да опознават околния свят и да го правят по-добър.
Като най-важни и ценни Петя определя запознанствата си с руски деца, с които са си разменили адреси и вече поддържат връзка по интернет.

staff/picbut.jpg

Думата имат младите
Публикувано на: 2012-08-08 20:48:46

В тази рубрика на стр. 19-20 в брой 5-6/2012 г. от авторитетното списание „Этносфера” е публикувано с малки съкращения есе на Мила Белчева, ученичка от ІХ „а” клас с интензивно изучаване на руски език.
Списанието започва да се издава от Центъра за междунационално образование „Этносфера”, гр. Москва, през 1996 г. От 1998 г. изданието получава подкрепата на Правителството на руската столица. То си поставя информационно-аналитични и просветителски цели и задачи, представяйки многообразието от народи и култури в огледалото на Русия и света.
Есето на Мила е озаглавено „Обединява ни любовта към руския език”. С него тя участва във второто издание на Международния младежки конкурс „Диалози на руски език: различни култури – общ свят” и се нареди сред финалистите от 18 държави.
Самата публикация е високо признание за работата на Мила Белчева. Не се съмняваме, че тя достойно ще представи училището и страната ни в Москва, където е поканена в началото на октомври за участие в тържествения финал на конкурса.


upload/more.png

Международен конкурс за гайдари
Публикувано на: 2012-08-04 18:49:24

На 4 август 2012 г. се проведе юбилейният международен конкурс за гайдари с. Гела. Учениците от клас гайда с преподавател Мирослав Минчев при СОУ "Сава Доброплодни" взеха участие и се представиха достойно.
Румен Георгиев Руменов - Vд клас - Поощрителна награда
Трио гайди:
-Галин Георгиев Ганчов - IIIб клас
-Александра Георгиева Руменова - IVб клас
-Румен Георгиев Руменов - Vд клас

взеха Поощрителна награда
Гайдарите се бориха с голяма конкуренция и свириха блестящо
Журито бе представлявано от проф. Милчо Василев - ректор на АМТИИ гр. Пловдив.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]