Галерия

Албум: Лъвски скок

Литературна екскурзия из България
Публикувано на: 2012-07-03 20:56:13

От 25.06. до 26.06.2012 г. 27 ученици от 11.б, 11.в, 8.а и 8.г класове проведоха литературна екскурзия в България с маршрут: Шумен - Пловдив – Боровец – Самоков - Рилски манастир - Благоевград – Банско – Сандански – Мелник – Роженски манастир - Рупите – Велинград – Батак – Чирпан – Шумен. Ръководител бе учителят им по български език и литература Иванка Панекова. Посетените обектите се свързват с юбилейни годишнини като 250 г. от написването на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски, 70г. от гибелта на Никола Вапцаров, и 100г. от фаталната любов на П.К.Яворов с Лора Каравелова. Общо 1500 км измина групата с автобус, но опозна красотите на Родината си и я заобича още по-силно.

staff/picbut.jpg

Участие в Международен руски фестивал
Публикувано на: 2012-06-30 20:47:47

За Слънчев бряг отпътува състав на Руска театрална палитра „ Радуга” от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен. Младите артисти ще вземат участие във Втория Международен детски литературно-театрален фестивал „Подсолнешук” в черноморския ни курорт в периода 1–8 юли 2012 г.
Право на участие театралния състав получи след задочно участие в Ученически театрални сезони - гр. Москва, получен Диплом и след отправената специална покана от организаторите на фестивала. Денят 4-ти юли е посветен специално на артистите от палитрата, които ще се представят с три постановки на руски език, подготвени под ръководството на г-жа Радка Гочева: приказката „Доктор Айболит”, рап-вариант на приказката „Репка” и мюзикъла „Дюймовочка”.
По време на пребивававено си на фестивала участниците ще имат възможност да гледат всички представления, включени в конкурсната програма, да участват в майсторски класове на известни руски и български театрални личности, да се запознаят със свои връстници от Русия и различни европейски страни.
Организатори на конкурса са: Международното обединение на писателските съюзи - Москва и Съюза на българските писатели - София; посолството на РФ в България и посолството на РБългария в РФ; Славянската литературна и артистична академия – Варна и други културни институти от Русия и България.
Ръководители на групата са учителите по руски език Радка Гочева и Николина Иванова.

СИНКРЕТИК АРТ
Публикувано на: 2012-06-22 20:31:39

На 20.06.2012 г. в училището се проведе представителна изява на студио СИНКРЕТИК АРТ по проект УСПЕХ с ръководител Иванка Панекова, ст. учител по български език и литература. Присъстваха г-жа Д.Иванова, ученици от гимназиален етап, учители от различни обединения. Поетичният спектакъл АЗ ИСКАМ ДА ТЕ ПОМНЯ ВСЕ ТАКА бе посветен на 125 г. от рождението на Д. Дебелянов. Изпълненията на участниците искрено завладяха и развълнуваха публиката. Директорът на училището раздаде грамоти на изявените участници по проекта и ги приветства за положения творчески труд. Студиото ще продължи своята дейност и през следващата учебна година.

staff/picbut.jpg

Вечер на импровизациите
Публикувано на: 2012-06-22 20:29:58

На 19.06.2012 г.учениците от 11.б клас, профил "Изкуства" - МУЗИКА и ХОРЕОГРАФИЯ, проведоха своя ВЕЧЕР НА ИМПРОВИЗАЦИИТЕ в ПИАНО БАР РОЯЛ – Шумен. Невероятната и различна обстановка създаде непринудено настроение и емоции. Присъстваха родители и учители, преподаващи на класа.
Вечерта откриха хореографите, чийто танц грееше с цветовете на новите носии, ушити специално за тях от тяхната учителка по танци – Галя Колева. От романтизма до наши дни политаха инструменталните и вокални изпълнения на музикантите в класа.
За първи път бяха връчени специали награди на ученици с особен принос за развитието на класа и дейността на училището.

staff/picbut.jpg

Модно дефиле
Публикувано на: 2012-06-20 20:30:05

Учениците от 9.в клас, профил "Изкуства" - Изобразително изкуство” осъществиха своята идея за модна колекция „Усещане за лято” в СИП „Арт дизайн” – ателие за декоративно-приложни изкуства.
Младите дизайнери Янита, Олга, Корнелия, Младен и Траян, тяхната преподавателка Мариана Петкова и родители изработиха облекла в две модни линии „За топлите летни дни” и „За нежните летни нощи”.
Хрумванията и реализацията на колекцията, изразяваща вдъхновението от формите, цветовете и аксесоарите от пайети, мъниста и пера, ще можете да видите на 22.06.2012г. /петък/ от 18.30 часа във физкултурния салон на СОУ „Сава Доброплодни”.

staff/picbut.jpg

Среща на поколения
Публикувано на: 2012-06-20 20:27:03

Една необичайно топла среща в един необичайно топъл ден на юни се състоя в Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски” – Шумен. Среща между учениците от 11 А клас – хуманитарен профил на СОУ „Сава Доброплодни” и групата за фолклор и стари градски песни от ДСХ с ръководител Светла Александрова. Идеята за срещата се роди след поредния техен успех на Общинския преглед на художествената самодейност на съставите, групите и изпълнителите от пенсионерските клубове и организации. Трета година съм в състава на журито на този преглед и още не мога да повярвам колко е висок духът на тези стари хора от Дома. Предложих на моите ученици да се запознаят с Петър Чавдаров – брилянтно рецитиращ текстове на Вазов, Ботев, Смирненски и свои собствени, с Христо Анастасов – също рецитатор, но и певец, с Руска Христова, която още пее като славей, с Елисавета, която рецитира свои текстове на злободневна тематика и пее прекрасно… Тези стари таланти са почти на 90 години, но с млади сърца и много живи очи. Младежите от „Сава Доброплодни” пристъпиха прага на този дом с мисълта, че там ще намерят хора отшелници, изгубени във времето и света. Оказа се, че само домът е стар и едва се крепи на основите си, а хората му са необичайно позитивни, емоционални и никой не се оплакваше от нищо. Толкова усмихнати и смели в работата си са и тези, които се грижат за тях – директорът на дома Стоянка Загорчева, трудотерапевтите Светла Александрова, Елена Димитрова, социалните работници Даринка Стоянова, Росица Маджарова, психотерапевтът Евгения Митева… Единственото, което ги тревожи и скрива усмивката им е притеснението им за сградния фонд, който с всяка измината година се руши осезателно. Затова и молбите им е пребазирането на новия дом, чийто строеж е бил почти завършен преди години, но сега е изоставен, както и изоставени са старите хора. Моите ученици бяха учудени от факта колко ентусиазъм има и у старците, и у работещите тук, за да издържат и на студ с печките на дърва, и на единствената баня, до която трудно се стига по неравната пътека. Невероятен стоицизъм се изисква, за да се живее в тези стари, отпреди 80 години строени, помещения. Въпреки всичко тук витае необикновена жизненост, чиято магия ни завладя още от входната врата, където ни посрещнаха жените с белите престилки и ни въведоха в тихото, спретнато дворче и… сякаш се озовахме в друг свят – спокоен, далечен от човешката суета, чист. И времето спря за нас. Спря в стиховете на рецитаторите, в песните на певците. В този импровизиран конкурс между млади и стари победители бяха старите, не само със свежестта на умовете си, но и с вярата, че животът си струва да го живееш. Какво по-хубаво от това… Затова аз и моите ученици заставаме зад исканията на всички от Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски” да бъдат преместени в нова, стабилна сграда – такава, каквато те заслужават!

Румяна Лъвинска

staff/picbut.jpg

Класиране на учениците в 5 клас
Публикувано на: 2012-06-19 16:27:36

Спикък на класираните ученици в сътветните паралелки в 5. клас може да видите тук .
Приетите ученици следва да подадат заявление за записване

Нова победа в международен конкурс
Публикувано на: 2012-06-15 18:26:46

Вече са известни резултатите от неотдавна завършилия Международен младежки конкурс „Диалози на руски език: различни култури – общ свят”. Конкурсът е организиран от Департамента по образованието в гр. Москва и Международното педагогическо дружество за подкрепа на руския език в тясно взаимодействие с Центъра за междунационално образование «Етносфера».
Всички творчески работи, представени на конкурса, бяха написани на руски език. В надпреварата участваха повече от 250 ученици и студенти на възраст от 12 до 19 години от 22 страни. Сред финалистите, определени от компетентно и взискателно жури, са младежи от 18 държави.
България е представена от две финалистки. Едната от тях е Мила Белчева, ученичка от ІХ «а» клас с интензивно изучаване на руски език, с преподавател – г-жа Елена Станева. Това е нов успех за Мила, след първата награда, която заслужи в Международния ученически конкурс «Заедно в ХХІ век».
Департаментът по образованието в гр. Москва планира да покани финалистите от Конкурса на тържествените заключителни мероприятия, които ще се състоят в столицата на Русия през първата десетдневка на октомври 2012 год. в рамките на Международното съвещание на ръководителите на образователни учреждения с преподаване на руски език.

staff/picbut.jpg

Информация за зрелостниците
Публикувано на: 2012-06-14 22:33:41

График за издаването и връчването на дипломите за завършнено средно образование


  • 18, 19 юни - проверка и печат

  • 20, 21 юни - подписване от учениците и от Училищната зрелостна комисия

  • 22 юни - сканиране

  • 25 юни - тържествено връчване

Награда от международен конкурс
Публикувано на: 2012-06-12 08:56:14

Четири награди в международен конкурс


На 08.06.2012 г. в Руския културно-информационен център в София се състоя награждаването на отличилите се участници в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“. Конкурсът бе обявен в рамките на едноименния дългосрочен международен проект на фондация „Устойчиво развитие за България“, подкрепен от Министерството на образованието, младежта и науката и посолството на Руската федерация в България. По данни на организаторите, в него са участвали около 2500 ученици от различни страни. Блестящ успех постигнаха четири момичета от IX “а“ клас с интензивно изучаване на руски език. Под научното ръководство на класния си ръководител г-жа Елена Станева момичетата изследваха малко известни факти от историята на Шумен, свързани с участието на руски пълководци и дипломати в Руско-турските войни, в обсадите на Шуменската крепост и освобождението на Шумен. На базата на проучванията и знанията, които натрупаха, те подготвиха презентации и есета, с които участваха в конкурса и завоюваха призови места в своите групи. Две първи награди за есета спечелиха Ивана Славчева и Мила Белчева, които ще посетят град Москва. Втора награда заслужи презентацията на Петя Петрова, която ще почива заедно с руски деца в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”. Презентацията на Стания Енчева бе класирана на трето място и й донесе предметни награди. Г-жа Елена Станева също получи признание и награди като научен ръководител на талантливите си ученички.

Шуменска заря


staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]