Резултати - 'Аз и буквите'
Публикувано на: 2012-04-03 07:54:10

На организираното от МОМН, Сдружението на българските начални учители и Синдиката на българските учители състезание "Аз и числата" учениците от СОУ "Сава Доброплодни" се представиха отлично. Резултати може да видите ТУК

Денят на Рубикона
Публикувано на: 2012-04-02 19:44:21

На 30.03.2012 г. от 12,30 часа в двора на СОУ „Сава Доброплодни” - Шумен се проведе акция за озеленяване и обогатяване на училищния парк с многогодишни храсти и дървета. Създаден беше и зелен акцент - алпинеум близо до централния вход. Гости на събитието бяха доц. Добромир Добрев, началник на РИО на МОМН, г-жа Миглена Хинева от Агро Бизнес Център/Бизнес Инкубатор – Шумен, Младежки информационен консултативен център и г-жа Валентина Василева от „Титан-БКС„ ООД – Шумен.
„Денят на Рубикона” е проект, който се осъществява на областно ниво съвместно с РИО на МОМН.
В събитието се включиха ученици от всички възрастови групи, като всяка според възможностите си участва със свой принос.
Особен интерес предизвика алпинеумът, в който бе вложен много труд и творческа енергия. На фона на любими мелодии и ритми учениците организирано засадиха подбрани дървета и храсти, дарени от „Титан-БКС„ ООД – Шумен, след което се хванаха на весело право хоро.
Раздадени бяха много награди, обявени бяха и отличите се в конкурса за написване на есе на тема „Един ден без ток и вода”.
„Природата е наш дом, наша естествена среда, извор на живот, тя е самия живот, затова трябва да се съхрани и опази за бъдещите поколения. Това е най-ценната инвестиция в бъдещето. Нищо не ни прави така добри и сплотени, както екипната дейност по проект „Денят на Рубикона” са написали участниците в конкурса за есе.

staff/picbut.jpg

Успехи за младите математици
Публикувано на: 2012-04-02 14:53:26

На 31.03.2012 год. се проведоха ПРОЛЕТНИ МАТЕМАТИЧЕСКИ СЪСТЕЗАНИЯ, Плевен.
Невероятен успех за учениците от Школата по математика - 6 клас при СОУ „Сава Доброплодни“, с ръководител Албена Иванова–Неделчева. След едномесечната подготовка за най- престижното състезание по математика в България резултатите са следните:
1 място за Асел Исмолдаева от VIа с максимален брой точки -26. Единствената, решила 4 задача в 6 клас. Необходимо е да отбележим, че СМГ – София са на 2 място едва с 20 точки.
6 място за Георги Бонев от VIж, 11 място – Зорница Димова.

staff/picbut.jpg

Песенна дъга над Кутев
Публикувано на: 2012-04-01 22:07:37

На 01.04.2012 година се проведе ІV национален фолклорен конкурс "Песенна дъга над Кутев" гр. Котел. Участие взеха ученици от СОУ "Сава Доброплодни", профил "изкуства" Музика със специалности – народно пеене, гайда, гъдулка.
Сред 190 участника, призови места получиха:
- Специалност "Гайда" с преподавател Мирослав Минчев
1. Галин Георгиев - 2.б клас - І-ва награда
2. Александра Георгиева - 3.б клас - І-ва награда
3. Румен Георгиев - 4.б клас - І-ва награда
4. Жулиян Светлозаров - 10.б клас - І-ва награда, както и национална стипендия за таланти;
- Специалност "народно пеене", преподавател Дарина Бошнакова
1. Атидже Цанкова - 11.б клас - І-ва награда, както и І-ва награда, присъдена за най-оригинален автентичен костюм
2. Йордан Станков - 6.е клас - І-ва награда
3. Мира Захариева - 5.д клас - І-ва награда
4. Александра Георгиева - І-ва награда
- Специалност "народно пеене", преподавател Веселка Георгиева
1. Лиляна Младенова - 6.е клас - ІІ-ра награда
- Специалност "народно пеене", преподавател Димитричка Илиева
1. Симона Пламенова – 1.б клас - ІІІ-та награда
- Специалност "гъдулка", преподавател Александър Божилов
1. Николай Златков - 10.б клас - І-ва награда
Отличие за високи професионални постижения бе присъдено на Дарина Бошнакова.
Корепетитори: Петко Енев, Мирослав Минчев, Милен Георгиев и Георги Дочев, получиха специалната награда за най-добър, съпровождащ оркестър.
Журито бе в състав: Известната народна, странджанска изпълнителка Калинка Згурова, Сашка Ченкова - дългогодишен преподавател в НУФИ "Филип Кутев" град Котел, както и в ШУ "Епископ Константин Преславски", Валентин Иванов - музикален редактор, фолклорист и тамбурист при БНР - "София", проф. Петър Льондев, Ташо Барулов - композитор и преподавател в НУФИ "Филип Кутев", както и Мария Градешлиева - директор на НУФИ "Филип Кутев".

staff/picbut.jpg

Национална олимпиада по руски език
Публикувано на: 2012-04-01 07:45:29

На 24.03.2012 г. в Пловдив се проведе националният кръг на Олимпиадата по руски език. За да бъдат допуснати до него, участниците трябваше да получат поне 90 точки на областния кръг. С тази нелека задача се справиха 5 ученици от СОУ „Сава Доброплодни”. Това са: Александър Даков и Анна Бошкова от VІІІ „а” клас и Радина Русинова от VІІ „а” клас. Тримата са възпитаници на Радка Гочева.
В друга възрастова група се състезаваха Стоян Стоянов и Арзу Адил от ІХ „а” клас с преподавател Елена Станева.
Училището ни има дългогодишни традиции на успешно представяне в олимпиадите по руски език.
Ученици на Радка Гочева за трети път участваха в заключителния кръг.
Възпитаници на Елена Станева са достигали 16 пъти до финала на олимпиадата, като 6 пъти са ставали национални първенци в своите възрастови групи, а двама от тях са лауреати на Международните олимпиади в Москва през 1987 и 2004 год.
Гордеем се с нашите досегашни победители и пожелаваме успех на бъдещите!
От сърце благодарим на ръководството на училището в лицето на директора г-жа Донка Иванова за сериозната подкрепа, без която не би било възможно пътуването ни до Пловдив!

staff/picbut.jpg

Международен ден на детската книга
Публикувано на: 2012-03-29 10:02:38

Повече от 50 години на 2 април – рождената дата на един от най- големите разказвачи на приказки – Ханс Кристиян Андерсен – се отбелязва Международният празник на детската книга. Този ден се превърна в празник в СОУ „Сава Доброплодни” благодарение на инициативите на клуб „Млад журналист”.
Днес разполагаме с огромно количество информация. Знаем много, но знанието без ценност е опасно. Книгите дават ценностната система, в която знанието може да бъде подредено. А това помага да разберем по-добре себе си и светът, който ни заобикаля, и да намерим своя собствен път в него.
Четенето не е просто техника, а умение да се разбира прочетеното, то е процес на самоопознаване и опознаване на другите - ключ към човека до теб.
Книгата е прекрасен мост между хората във време, в което все повече се отдалечаваме едни от други. Тя ни приближава и ни свързва в едно общо пространство на въображение, разбиране и игра.
Тези свои убеждения участниците от клуба споделиха със своите връстници, които се включиха в кампанията „Подари книга на дете, вземи книга от дете” и в написването и илюстрирането на приказка без край. През междучасията най-малките се забавляваха с бате Ицо и неговите рисувани „Приказки под дъгата”.
А какво се случва, когато Червената шапчица срещне Финиъс, малката Ида покани на бал Пепеляшка и красавицата и звярът, катеричката Скрат се озове пред къщичката на Седемте козлета, а злата мащеха вместо своето отражение види във вълшебното огледало лицето на Шрек – това ще разберете от подготвяния за печат в края на април първи брой на клубния вестник.

staff/picbut.jpg
още...

Изява на клуб Етнография
Публикувано на: 2012-03-28 21:41:18

На 29 март 2012 година от 18,30 часа във фоайето на втория етаж в СОУ „Сава Добропродни” – Шумен учениците от клуб „Етнография” с ръководител Стела Мечева организираха представителна изява - етнографска изложба по Проект “УСПЕХ”, част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Да съпреживеем, да изразим чувствата си, докосвайки се до миналото е невероятно предизвикателство, споделят те. Миналото е ценност, миналото е мъдрост, миналото е съкровище, чиито врати трябва широко да отворим и да поканим младите хора в храма на вечното.
За да оценят децата ни настоящето, за да построят бъдещето, същите тези деца трябва да пребродят светлите дебри на миналото ни – това е мнението на тяхната ръководителка. Традициите, обичаите, езикът, са съхранили българина и ще пребъде този народ, защото децата му милеят за наследеното от дедите си, разучават го, пазят го, гордеят се, емоционално преживяват всичко, което научат, което видят, сторено в миналото.

staff/picbut.jpg

Училищният хор с награда 'Гран при'
Публикувано на: 2012-03-28 14:08:23

Представителният училищен хор при СОУ „Сава Доброплодни” спечели най-високото отличие от Осмия национален конкурс на музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“. Журито присъди „Гран при” на възпитаниците на диригент Радосвета Костова, подбрала за изисканото жури изпълнения от класика на Романтизма, от оперетата „Бунтовна песен“, произведения на маестро Филип Кутев и маестро Георги Черкин. „Трогателно, вълнуващо и чакано, беше нашето представяне, много сме щастливи”, беше лаконична Радосвета Костова след присъждане на наградата. По мнението на журиращи хорове, които във времето са били много по-добри като изпълнителите от Русе и Добрич, сега ще се сравняват с Шумен – категоричните шампиони. Осмият национален конкурс на музикално и танцово изкуство е завършил с международно участие.

Шуменска заря

staff/picbut.jpgupload/picbut-2.jpg

Международно участие на ТП 'Радуга'
Публикувано на: 2012-03-28 10:14:07

Руска театрална палитра "Радуга" с ръководител Радка Гочева участва задочно в "Школьные театральные сезоны - 2011" г. Москва с постановката "Золушка". Нашите малки артисти получиха единодушно подкрепата на журито, диплом в номинацията "Театральная сказка" и за награда ще участват през лятото от 01.-15.07.2012 г. в Международен театрален фестивал на брега на Черно море.

staff/picbut.jpg

Боклук-фест в парк "Кьошкове"
Публикувано на: 2012-03-27 13:24:28

Членовете на клуб ”Млад еколог” при СОУ ”Сава Доброплодни” организираха и проведоха през почивните дни акция за почистване на шуменския парк „Кьошковете”. Боклук фест „Сливи за смет” кръстиха те своята инициатива, реализирана по проекта „Успех”, който се осъществява в рамките на големия проект, спечелен от СОУ ”Да направим училището привлекателно за младите хора”.
Четвъртокласници с ръководител Румяна Стоянова почистиха част от любимото място за отдих и разходки на много шуменци. Те започнаха от входа на парка и стигнаха до люлките в рамките на първата представителна екоинициатива. „За своя труд по подобие на познатата ни едноименна българска народна приказка, срещу събраните боклуци учениците получиха бонбони, а не сливи”, обясни на финала ръководителката, останала удовлетворена от свършеното, както и децата. За тях, обаче по-голяма награда ще бъде старанието на гражданите да не замърсяват отново терена, за да може със следващата проява да се почистят и други територии в парка. Клубът на младите еколози ще работи в продължение на три години по своя проект, стартирал на 1 февруари. Румяна Стоянова каза още, че на 19 май им предстои втората представителна инициатива, която засега запазва в тайна.

Шуменска заря

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]