Галерия

V национален фолклорен конкурс-Русе
Публикувано на: 2012-03-11 17:34:12

От 9 до 10 март се проведе V Национален фолклорен конкурс гр.Русе. Участие взеха 360 деца от цяла България на възраст от 3 до 19 години. Участие взеха и ученици от паралелките-профил музика на СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен в направление народно пеене и народни инструменти.
В надпреварата и огромната конкуренция призови награди взеха:
Специалност гайда с преподавател Мирослав Минчев:
-I място-Румен Георгиев-IV клас-гайда
-I място-Жулиян Светлозаров-X клас-гайда
-II място-Александра Георгиева-III клас-гайда
-II място-Момчил Манчев-XII клас-гайда
-III място-Галин Георгиев-II клас-гайда
-I място-Николай Златков-X клас-гъдулка с преподавател Александър Божилов
Специалност народно пеене с преподавател Дарина Бошнакова:
-I място-Мира Захариева-народно пеене-V клас
-I място-Атидже Цанкова-XI клас-нар.пеене
-II място-Николай Златков-X клас-нар.пеене
-III място-Йордан Станков-VI клас-нар.пеене
Журитo бе в състав: проф. Милчо Василев, Сашка Ченкова, известният народен певец Николай Славеев.

staff/picbut.jpg

Седмокласник с покана от БАН
Публикувано на: 2012-03-11 09:53:35

Ученикът от VII клас Радостин Христов Маринов ще представи СОУ "Сава Доброплодни" на тазгодишната Ученическа конференция, организирана от ученическия институт към Института по математика и информатика към БАН. Отправената покана от Института към Радостин е прецедент, тъй като във форума се допускат за участие ученици от VІІІ клас нагоре.
Целта на института е да привлича ученици, завършили VIII клас, с изявен интерес към математиката и информатиката, да ги поощри и подтикне към самостоятелна научно-изследователска работа, да им предложи възможности за изява извън страната, развитие и професионално израстване. Преди самата конференция младите учени разработват проекти от различни области на математиката и информатиката индивидуално и под ръководството на научен консултант/ръководител.
Проектите имат реферативен и софтуерен характер, като особено високо се цени наличието на иновативни подходи при реализирането на софтуера, както и включването на елементи на творчество и откривателство в реферативната част на проекта. Проектът на Радостин Маринов се нарича DidactSoft. и представлява система за дистанционно обучение, а негов научен консултант е Ангел Ангелов.

Национална олимпиада по ИТ
Публикувано на: 2012-03-11 09:50:25

На проведения областен кръг на Националната олимпиада по информационни технологии учениците на СОУ "Сава Доброплодни" се представиха в направленията "Мултимедия" и "Уеб сайт". От представените единадесет проекта за национален кръг са допуснати осем, като пет от тях са с максимален брой точки - сто. Ръководители на проектите са Ангел Ангелов, Славка Василева и Красимира Енчева.

staff/picbut.jpg

Документи проект "УСПЕХ"
Публикувано на: 2012-03-09 16:50:31
Юбилейна изложба - Мариана Петкова
Публикувано на: 2012-03-07 21:05:22

Нито е Мария, нито е Анна. А е Мариана. Родена в сърцето на Голямата българска планина, там където сред пролетни благоухания орисниците се надпреварвали да даряват новороденото… и ето я МАРИАНА сред нас, до нас, зрима, неудържима в своето реално и духовно пространство. Мариана – донесла своя ренесансов Троян в спокойния и светъл Шумен на Пламен. Колко чист и колко слънчев става животът й, когато се потапя в романтично-цветния ни град. Редуват се чисто земни парченца изгревна и залезна вечност по златистия тен на любовта. Мариана расте, съзрява, става жена и майка сред багрите на старовечния Шумен град. Той й дава усещането за живот. Зарежда я със смелост, търпение и издържливост. И мъдрост. И ето вече 30 години тя се преражда във всяка своя картина, живее с всеки детайл, в който закодира светлите ивици на женската си интуиция да вижда само с две ръце, очи и едно сърце.
Мариана е фин човек. Тази ефирност и нежност правят нейното изкуство магическо – един своеобразен акт на съзидание, логически дошъл от близостта между природата и твореца. То е безплътност и виталност едновременно, намерили цветова тоналност в духовното неспокойствие. Тази вечер ние празнуваме с Мариана, защото сме нейни приятели, съмишленици и поклонници на прекрасното й изкуство. Празнуваме 30 – годишния й творчески юбилей. Тя ни представя 30 от последните си живописни платна, създадени през 2011 – 2012 година. „Пространства”, „Брегове”, „Цветя”, „Поляна”, „Тишина”, „Утро”, „Свежест”… имена, сливащи ни с великата безкрайност на природата, но нелишени от човешко присъствие. Именно темата за човешкото присъствие в реалните и духовните пространства подчертават предпочитанията на художничката към виталното в природата и в живота.
Изображенията на жени – символи на настроения и природни състояния, брегове и водни пространства, градини с цветя, пеперуди и птици, се разтапят загадъчно в живописния колорит и създават усещане за мимолетно присъствие на обекти, оставящи трайни следи в човешкото съзнание. Тоновете в някои картини са нежни, светли и спокойни, в други – чисти, искрящи и експресивни. Преливащи се или релефни, живописните оттенъци и нюанси разкриват жаждата за внушение чрез цветовете, емоционалното въздействие, позитивната енергия. Техниката на рисуване е маслена живопис с жанровото разнообразие на пейзажа, фигуралната композиция, натюрморта. Преобладаващите формати на творбите са хоризонтални и вертикални. Те мултиплицират в определен ред човешките усещания и преживявания за хармония, възможна в реален и духовен план. Творбите на Мариана са варианти на импресии, настроения, пространства и усещания за непреходността на красотата и на човешката чувствителност. Предчувствам, че ще дойде време, когато след десетки години художниците ще „си сверяват часовниците”, метафорично казано, чрез творбите на Мариана, ще се учат от закодираната им философия и посланията, които носят. И ще бъдат винаги модерни и знаково съвременни и живи, както ще бъде вечно жива природата и любовта. Нас няма да ни има. Но и днес сме щастливи, че сме съвременници на този неповторим талант. Мариана, не плачи и не тъгувай. Истинската оценка за стойностното ти изкуство ще дойде по-късно. И тогава ще си много щастлива. Където и да си, знам, ще бъдеш много щастлива! Наздраве за здравето на Мариана Петкова, за дълговечността на нейното философско изкуство, за тръпката, която да не я напуска никога, за да твори времето, живота с нежните багри на сърцето си. Защото това, което Мариана прави, го прави възторжено, истински, искрено, смислено, скромно, но и много красиво. Не случайно тази юбилейна изложба тя нарича „Усещане за красота”. Пожелавам ти, мила Мариана, неповторимо-емоционални часове пред бъдещите си платна, а на тях – БЕЗСМЪРТИЕ!

П.П.
Мариана е родена в Троян. Средно образование завършва в Художествената гимназия „Илия Петров” град София, а висше образование – във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Велико Търново, факултет „Изобразително изкуство”, специалност „Стенопис”. Работи като преподавател по Изобразително изкуство в СОУ „Сава Доброплодни”.
Творби на художничката има в галерии, обществени сгради, офиси и частни колекции в градовете Шумен, София, Нови пазар, Пловдив и в държавите Чехия, Турция, Унгария, Молдова, САЩ.
Изложбата беше открита във вторник на 6 март от 18 часа в ХГ „Елена Карамихайлова”.
Румяна Лъвинска

staff/picbut.jpg

Резултати - 'Аз и Европа'
Публикувано на: 2012-03-07 19:13:47

На организираното от МОМН, Сдружението на българските начални учители и Синдиката на българските учители състезание "Аз и Европа" учениците от СОУ "Сава Доброплодни" се представиха отлично. Резултати може да видите ТУК

Занятие БДП - ІІІ клас
Публикувано на: 2012-03-05 19:20:23

Открито занятие по БДП прповедоха учениците от третите класове при СОУ "Сава Доброплродни", на което показаха своите знания и умения за безопасно поведение като участнишци в движението. Техните преподаватели бяха изготвили презентация "Как да се държим на пътя", като децата имаха възможност да коментират различни ситуации. Часът завърши със състезание по групи за подреждане на пъзели с пътните знаци.

staff/picbut.jpg

Национален празник
Публикувано на: 2012-03-05 19:19:25

В навечерието на Националния празник на България учениците от ІІІ б клас с класен ръководител Румяна Николова с много вълнение се преклониха пред подвига на героите. Със стихове и песни те показаха пред родителите си какво са научили за Освободителната война и обещаха, че дълбоко в сърцето си ще пазят думите на един мъдрец: "-Деца, обичайте земята българска!"

staff/picbut.jpg

3 март - Национален празник
Публикувано на: 2012-03-05 11:57:24

В навечерието на 3-ти март учениците от 5 е клас с класен ръководител Искра Табакова и учениците от 6е клас с класен ръководител Антония Божинова изнесоха литературно – музикална програма.
Радиопредаване, посветено на националния празник на България подготвиха учасниците в клуб „ Млад журналист “ с ръководител Дияна Димова.
Директорът на училището – госпожа Донка Иванова – поздрави учениците и техните семейства по повод деня на Освобождението.

staff/picbut.jpg

Руски чай
Публикувано на: 2012-03-02 12:04:22

На 1 ви март 2012 г. учениците от 11 в клас, профил "Чуждоезиков", с интерес и желание се включиха в подготовката и провеждането на учебен час по руски език на тема "Русский чай". Те се запознаха с особеностите на руската традиция "Чаепитие", нагледно видяха начините на приготвянето на чай със самовар и накрая се насладиха на прекрасния му аромат.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]