Покана - Международен ден на музиката
Публикувано на: 2011-10-01 07:14:29

Покана
Юбилейните двадесет години музикални паралелки в СОУ ”Сава Доброплодни” - гр. Шумен ще бъдат отбелязани на 4.X.2011 г., вторник, в Концертната зала на НЧ „Добри Войников” – Шумен от 18,30 часа, с голям концерт.
В концерта ще участват: представителен хор на СОУ ”С. Доброплодни”, Хрисимир Дамянов, Инна Иванова - класическо пеене, Станислав Димитров - пиано, Веселина Николова, Веселка Георгиева - народно пеене, Илиян Илиев - акордеон, Иванина Желязкова - цигулка и др.
Бивши ученици на училището ще бьдат сьпричастни кьм юбилея сьс своите изпълнения. Някои от изпълнителите които са далеч от България, ще отправят своя поздрав кьм юбилярите с видеоклип на тяхно изпълнение: Радостина Кацарова – класическо пеене – Брюксел, Боряна Величкова –диригент на хор „Български гласове” - Берлин, Станислав Димитров – студент по пиано от Щутгарт, Надежда Кондаклиева – от Виена.

През изтеклата 2010-2011учебна година нашите ученици са удостоени с много награди. Ето и някои от конкурсите в които те спечелиха призови места:
Национален конкурс ”Д. Ненов”- гр. Разград, Национален фолклорен конкурс - гр. Русе 2011 г., второ място на конкурса „Орфеева дарба” и награда на Арт –център Карнолски - Участие във фестивал „Орфей в Италия” – Венеция, Национален фолклорен конкурс ”Песенна дъга над Кутев”, Национален конкурс ”Вьлшебни ритми” - гр. Нови пазар, Международен фестивал в с. Гела-Родопите, Национален конкурс ”Орфеева дарба”, Международен конкурс ”Морски звездички” - гр.Варна и др.

Арена ди Верона аплодира училищия ни хор
Публикувано на: 2011-09-29 21:00:55

От успешно турне в Италия се завърнаха представителният хор на СОУ "Сава Доброплодни". Той взе участие в международния фестивал "Орфей в Италия", проведен в Лидо ди Йезоло на Венецианската ривиера, сред изяви на изпълнители от Литва, Латвия, Полша, Турция, Малта, Румъния и Швеция. Възпитаниците на Радосвета Костова - диригент на хора са изнесли три концерта с репертоар изцяло от български автори. Заслуга за задграничните изяви на нашите таланти има ръководството на училището, община Шумен, родителите на хористите, сред които и майката Мариана Василева, "Ал и Ко", "Мадара" АД и управителят на "Примекс" Георги Крумов.

Седмично разписание за І учебен срок
Публикувано на: 2011-09-15 21:42:53
Обучение в международен младежки рускоезичен лагер
Публикувано на: 2011-09-05 18:53:01

От Международен младежки център Приморско се завърнаха 20 ученици от VІ, VІІ, VІІІ и ІХ клас, изучаващи руски език в СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен. Те взеха участие в Международния рускоезичен лагер в рамките на Международната младежка акция за подкрепа на руския език по проект за междунационално образование „Етносфера”. Под ръководството на старши преподавател в катедрата ЮНЕСКО на МИОО в Москва Татяна Шорина и руски студенти нашите участници в проекта преминаха обучителен курс по руски език чрез различни интерактивни методи, научиха и участваха в занимателни игри, разучаваха песни, изявяваха своите таланти, спортуваха, общуваха със свои връстници в центъра и на плажа. На участниците в проекта бяха връчени сертификати от Центъра за междунационално образование
„Етносфера” в Москва. Ръководители на групата бяха Радка Гочева и Николина Иванова.

staff/picbut.jpg

Иновации в обучението
Публикувано на: 2011-09-01 20:59:27

На проведения от 29.08 до 31.08.2011 г. в гр. Бургас Научно-практически форум "Иновации в обучението и познавателното развитие" СОУ "Сава Доброплодни" бе представен от седмокласника Радостин Маринов и неговия научен ръководител Ангел Ангелов. Участието на ученици на подобни форуми не е практика, но представените проекти и решения за иновации в обучението по информационни технологии на екипа от СОУ "Сава Доброплодни" бе приет от научната колегия изключително радушно. Двамата представиха решения за интерактивни маси, реализирани на базата на Community Core Vision и reacTIVision, както и нова версия на Low-Cost Multi-touch интерактивна дъска, разработена от г-н Ангелов. Интерактивната маса "ReacTIVision" е изцяло специализирана в създаването и обработката на музика и може да взаимодейства с почти всички аудио редактори. Community Core Vision масата работи на принципа на разпознаването на натиска от пръстите на ръката, чрез които може да се управлява компютърът.

staff/picbut.jpg

Национален Илинденски събор с. Гела
Публикувано на: 2011-08-06 19:06:08

На 6 август 2011 г. в село Гела се проведе традиционният национален Илинденски събор с международно участие. Учениците Александра Георгиева Руменова от ІІІ клас и Румен Георгиев Руменов от ІV клас,възпитаници на СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен с преподавател Мирослав Минчев участваха с две дуетни изпълнения на гайда и спечелиха II награда.

staff/picbut.jpg

Получена покана за участие
Публикувано на: 2011-07-29 22:35:05

Вероника Яворская от ІХ г клас, която се класира на ІІІ място в Националния конкурс с международно участие за ученици и студенти «София – Москва; България- Русия – вчера, днес, утре» с есето си, посветено на 50 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса, получи покана от РКИЦ София за участие в творчески рускоезичен лагер в СОК « Камчия» от 6 до 14 август 2011г.

Сребро от Индонезия
Публикувано на: 2011-07-26 19:42:35

Петокласници от училището по изкуства СОУ „Сава Доброплодни”спечелиха сребро в Международно състезание по математика в Индонезия. Малките математици Асел Исмолдаева, Георги Бонев, Зорница Димова и Ивайло Иванов с ръководител Албена Иванова-Неделчева участваха по покана на изпълнителния комитет на IMC от 18 до 23 юли в град Денпасар, Бали, където се представиха 667 ученици от 28 държави.
В отборния етап – до 14 години отборът на СОУ „Сава Доброплодни” получи сребърната купа, след като в групата се класира след Русия и пред силни отбори като Хонг Конг, Тайланд, Тайван, Южна Африка, Индия, Виетнам, САЩ и др. В общото класиране с резултатите от отборните и индивидуални представители СОУ „Сава Доброплодни” спечели специални награди за отлично представяне / Мerit medal/, присъдени на отбора и на Асел Исмолдаева в индивидуалния етап. Пътуването до Индонезия бе осъществено с финансовата подкрепа на Община Шумен, СОУ „Сава Доброплодни”и родителите на участниците.

staff/picbut.jpg

Гостуване на Московски лагер на река Камчия
Публикувано на: 2011-07-24 22:54:14

По покана на СОК "Камчия" Руска театрална палитра "Радуга" с ръководител Радка Гочева гостува на Московския лагер на река Камчия. Три незабравими дни изпълнени с много емоции прекараха нашите ученици сред своите връстници от град Москва. Взеха участие в "Куклена фиеста", където се научиха да правят кукли от природни материали, срещнаха се с артистите от Държавен куклен театър град Варна, присъстваха на вечерта на представянето на отрядите в лагера. Специално за нашата група преподаватели от Московски висши учебни заведения проведоха интерактивен урок по руски език. Кунарев Алексей Александрович - преподавател в МГУ г. Москва беше очарован от знанията и владеенето на руски език от нашите ученици. Театралния състав гостува на сцената на Концертната зала в лагера с постановката "Пепеляшка" и взриви залата със своя талант и очарование и получи Благодарствен адрес. Домакините се погрижиха и за развлеченията на състава: плаж, разходка с лодка по река Камчия, басейн, боулинг, билярд, тенис на маса и др. Преди отпътуването участвахме в среща с известния детски поет Владимир Георгиевич Боляринов, който ни пожела дълъг творчески живот и още много театрални постановки. На сбогуване Станка Шопова - изпълнителен директор на СОК "Камчия" каза, че това е началото на нашето сътрудничество и понеже нашият състав носи същото име както и руския лагер "Радуга" ще ни канят по-често, да представяме своите постановки на тяхна сцена. Трудно се разделихме със своите нови приятели, но вярваме, че ще се срещнем отново с тях.

staff/picbut.jpg

Време е за благодарност!
Публикувано на: 2011-07-03 13:58:45

На 13.06.2011 г. се състоя благотворителен концерт на учениците от VІІІ „а” клас – първата и засега единствена паралелка с интензивно изучаване на руски език в Шуменска област. Концертната зала на Община Шумен беше пълна, публиката – добронамерена и съпричастна - в продължение на час и половина за всяко изпълнение щедро награждаваше с аплодисменти всички участници.
Искаме да благодарим от сърце още веднъж на всички, които ни подкрепиха, като си закупиха билети или направиха дарения!
На първо място изразяваме признателност към ръководството на нашето училище, към учителите и учениците, към нашите родители, приятели и близки!
Благодарим на г-жа Р. Кунчева, старши експерт в РИО – Шумен, за съдействието в предварителната организация на концерта!
Високо ценим благотворителния жест на г-н П. Синджирлиев от името на Общинското училищно настоятелство, както и дарението на г-жа И. Ганчева, бивша възпитаничка на нашата класна ръководителка г-жа Е. Станева.
Благодарим на учителите от други училища, които посетиха нашия концерт със своите ученици! Особено ни впечатли г-жа Кр. Момова от ПГОХХТ, която закупи над 50 билета!
Трогна ни до сълзи г-н Цвятко Тодоров, който изпрати писмо със следните думи: „Много искам да присъствам на концерта, но уви, след два инсулта съм инвалид, трудно се движа и говоря. Затова от скромната ми пенсия изпращам 4 лв. за билети за мен и съпругата ми. Моля, предайте ги на организаторите, с пожелание към младите българи-русисти, да е добър и лек пътят им, успешно пребиваването им, живи и здрави да са!”
Наистина, благодарността ни към всички, които ни помогнаха в събирането на средства за езикова практика в Москва и Санкт Петербург, е огромна!
Това беше втората ни акция след благотворителния базар за мартенички в училище.
Сумата, която събрахме от тези изяви, вече е внесена в Пощенска банка. С надеждата, че ще откликнат и други дарители, публикуваме номера на банковата сметка в лева: BG 58 BPBI 79464061351501.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]