Галерия

Среща в Гърция по проект Комениус
Публикувано на: 2011-04-13 14:16:08

СОУ "Сава Доброплодни" е партньор по проект по Програма "Учене през целия живот", Секторна Програма „Коменски” към Европейския Съюз. Неговото име е „Елате и бъдете / с / другите в Европа”.
Програмата „Учене през целия живот”, финансирана от Европейския Съюз, дава възможности за създаване на партньорства между училищни институции от различни европейски страни за съвместни дейности по теми от общ интерес, които допринасят за обогатяване на знанията и уменията на учениците и на техните преподаватели. Целта на Многостранните училищни партньорства по Програма „Коменски” е да повишават европейското измерение на образованието, като подкрепят съвместни дейности между училища в Европа.Училищните партньорства помагат на учениците и учителите да придобият и усъвършенстват умения, свързани не само с темата и със съответната предметна област, но също и с работата в екип, със социалното общуване, планирането и реализирането на проектни дейности, използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Участието в Партньорство с училища от други страни дава възможност на учениците и учителите да практикуват чужди езици и да повишават мотивацията си за изучаване на чужди езици.
Една такава възможност е проектът „Елате и бъдете /с/ другите в Европа” към Секторна Програма „Коменски”, по който работи нашето училище.
В продължение на две години, считано от 1.09.2010 г., ще имаме възможността да опознаем културата, традициите, ежедневието на нашите връстници от сродни училища от Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша и Португалия.
Координатор на проекта е г-н Тодор Гецов, преподавател по английски език .
Шестима представители от българския екип - Симеон Николаев, Вяра Богданова от 9 клас, Веселина Маринова -11 клас и учителите Тодор Гецов, Дарина Бошнакова и Виолета Петрова гостуваха в град Патра – Гърция, на своите колеги и приятели.
За тази среща екипът трябваше да подготви карнавални маски, да презентира кукерски обичаи, компактдиск с национални песни и да участва в ,,Евровизия” с песен от нашия фолклор.
В часовете по изобразително изкуство учениците от седмите класове с преподавател Дилян Абаджиев изработиха прекрасни кукерски маски от естествени материали, десет от тях бяха подарени на участниците в срещата в Патра. Обемни кукерски маски изработиха Аслъхан, Вяра, Тунчер и Йордан от 9 а клас и техният учител Виолета Петрова.
Българският тим представи национални традиционни кукерски маски и игри. Веселина и г-жа Дарина Бошнакова спечелиха сърцата на публиката с прекрасното си изпълнение на песента ,,Море пиле, славей пиле”, гръцката песен ,,Саропула”, а чаровният Симеон -със своето танцово изпълнение.
Всички участници в срещата презентираха отпразнуването на националните празници на България- 3март и на Гърция-25 март.
Гостоприемните домакини създадоха много добро настроение, чудесна атмосфера за общуване и контакти с гостите от Португалия, Испания, Белгия, Австрия, Кипър, Полша.
Предстои ни да бъдем домакини и очакваме екипите от страните, участващи в проекта ,,Комениус”, които ще ни гостуват от 1до 5 май 2011 г. в град Шумен.
Екипът, работещ по проекта, заедно с всички учители и ученици от училището се подготвя трескаво за посрещането на гостите ни от Европа, които ще бъдат в Шумен от първи до шести май 2011 г.

staff/picbut.jpg

Дейности по проект
Публикувано на: 2011-04-13 12:58:24

СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен се включи в дейностите по проект "Не се страхувам", подкрепен в рамките на програма Учене през целия живот, подпрограма “Сътрудничество и иновации на политическо ниво в ученето през целия живот” (Ключова Дейност 1)
• Водеща организация - Istituto di Istruzione Superiore Don Lorenzo Milani, Италия
• Партньори:
INFOREF, Белгия
Зинев Арт Технологии, България
School of Pedagogical and Technological Education, Гърция
Zentrum f?r empirische p?dagogische Forschung (zepf), Universit?t Koblenz-Landau, Германия
Connectis, Италия
Pixel, Италия
Kaunas University of Technology, Литва
EuroEd Foundation, Румъния
University of Seville, Испания
Wilsthorpe Community School, Великобритания
Цели:
• да идентифицира добри европейски стратегии за превенция и борба с феномена „насилие в училище”;
• да включи средни и професионални училища, преподаватели, директори, ученици и родители, както и хора, вземащи решения в сферата на образованието, в съвместни дейности;
• чрез подход отдолу-нагоре, да проучи динамиката, която стои в основата на предизвикването и консолидирането на феномена «насилие в училище»;
• да проучи най-ефективните стратегии и подходи за ограничаването и контролирането на този феномен на европейско ниво
Мениджър на проекта е Зорница Станева –„Зинев Арт Технологии” ЕООД -София, а ръководител за СОУ „Сава Доброплодни” -госпожа Донка Иванова.
Порталът на проекта е http://projects.pixel-online.org/iamnotscared/index.php
На него са достъпни 50 публикации на български език, свързани с водещите теми "насилие в училище" и "агресия при децата".С материалите можете да се запознаете тук:
http://projects.pixel-online.org/iamnotscared/database_publications.php

В менюто вдясно трябва да изберете език на публикацията и език на прегледа/коментарите.

Космосът - настояще и бъдеще на човечеството
Публикувано на: 2011-04-12 22:03:38

Днес бяха отчетени резултатите от конкурса „КОСМОСЪТ – НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО”, организиран от Обединен детски комплекс - Шумен. Конкурсът е специфична форма за насочване и насърчаване на ученическото творчество към проблеми и дейности, свързани с изследване и използване на космическото пространство за мирни цели.
Конкурсът се проведе на регионално ниво в следните направления: Идеи за научни и технически експерименти, Модели и макети за космически обекти, Литературни творби, Рисунки на тема „Човекът и Космосът”, Пластики „Космическа фантазия”. В направление "Литературни творби" ученичката от нашето училище Лиляна МЛАДЕНОВА от Vе клас спечели първа награда с разказа си "Чудото от стената". Отличените на регионално ниво творби ще вземат участие dв Национален конкурс и изложба организирани от фондация „Еврика” в гр. София.
Разказът може да видите Тук

Асен Блатечки в Шумен, поканен от наши ученици
Публикувано на: 2011-04-12 16:43:00

По покана на учениците от горна степен от СОУ "Сава Доброплодни" Шумен гостува актьорът Асен Блатечки с постановката "Секс, наркотици и рокендрол".След представлението, което се състоя в Младежкия дом, актьорът се срещна с учениците и ще разговаря с тях. За час и половина Асен Блатечки се превъплати в няколко образа – на бедняка от улицата, чистач, вокалист на рокбанда, среднощен “каубой”, рецидивист и баровец. Въпреки разликата в социалното положение и парите, той показа, че всеки един от тях си има своите страхове.

ШУМ.БГ

staff/picbut.jpg

ІV Международен театрален фестивал - град Париж
Публикувано на: 2011-04-12 11:53:24

Ученическият театрален състав “Радуга“ с ръководител Радка Гочева при СОУ „Сава Доброплодни“ се завърна с Гран при от Четвъртия международен фестивал „Русское слово, русская душа” в Париж. Фестивалът се организира от асоциацията „Диалог на културите и традициите” с подкрепата на Руската община във Франция, под патронажа на президента на Международния съвет на руските съотечественици граф П. П. Шереметев. Във фестивала взеха участие представители на десет държави като Италия, Естония, Молдова, Русия, Украйна и др. Спектаклите бяха оценявани от две журита – за деца и за възрастни, чийто състав беше от изтъкнати театрални режисьори, актьори и драматурзи на Русия. България беше представена от два ученически състава: „Синята птица“ от Варна и „Радуга“ от Шумен. Нашите театрали категорично спечелиха голямата награда (Гран при) на фестивала, която е единствена за двете възрастови групи. Ученическата трупа „Радуга“ представи съвременна трактовка на приказката „Пепеляшка“. В нея участват 12 ученици от V до VIII клас. Те спечелиха безапелационно публиката и впечатлиха журито, което им връчи статуетката „Размишленията на Малкия принц“ и диплом. Групата беше придружавана от родители, с които децата споделяха вълненията си от преживяното. А те никак не бяха малко, след като няколко дни обикаляха Париж и разглеждаха най-забележителните места на френската столица.
Наградата амбицира ученическия театрален състав „Радуга“ за нови постановки. За десет години той е възпитал над 200 деца в любов към руския език и руската култура, а в колекцията му са престижни награди от международни фестивали в Русия и Франция.

Шуменска заря

staff/picbut.jpg

ХV Международен конкурс за класическа китара
Публикувано на: 2011-04-12 11:51:06

Петнадесетото издание на Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“ се проведе в гр. Кюстендил. Над 450 китаристи от България, Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, между които и ученици от СОУ "Сава Доброплодни" вхеза участие в конкурса. Възпитаниците на нашето училище се представиха блястящо и спечелиха следните награди:
II-ра награда във втора възрастова група спечели Калин Георгиев от IXб клас. В същата група на Тодор Янков от IXб бе присъдена специалната награда на девет членното международно жури и наградата на фондация "Образование и бизнес" - гр.София. И двамата са ученици на Станимир Станимиров. Музикалният форум, която е най-престижният на територията на България се проведе в рамките на 4 дни - от 6 до 9 април. Организатори са Община Кюстендил, читалище „Братство 1869“, читалище „Пробуда 1961“ и Информационен център Европа Директно - Кюстендил.

staff/picbut.jpg

Резултати от олимпиади
Публикувано на: 2011-04-12 11:48:08

1.Национален кръг на олимпиадата по Руски език
Радина Валентинова Русинава - VІ клас - 69 т.
Александър Татянов Даков - VІІ клас - 84 т.
Мила Димитрова Белчева - VІІІ клас - 80 т.
2. Областен кръг на олимпиадата по география и икономика
Зорница Йорданова Димова Vа клас - 163 т. - класирана за VІІ Национална олимпиада по география и икономика в Благоевград
3. Областен кръг на олимпиадата по техническо чертане
Ипек Ангелова Бисерова - 33 т. - Много добър 5
Мария-Йоанна Пламенова Герчева - 37 т. - Много добър 5
Момчил Веселинов Тончев - 34 т. - Много добър 5

ІІІ нац. конкурс за млади пианисти 'Димитър Ненов'
Публикувано на: 2011-04-10 17:41:00

От 8 до 10 април в Разград се проведе третото издание на Националния конкурс за млади пианисти "Димитър Ненов". Организатори на проявата са НЧ „Развитие 1869” и къща-музей „Димитър Ненов”. В конкурса участваха възпитаници на музикални школи, школи по изкуствата и музикални паралелки. Те бяха разпределени в две категории: индивидуални изпълнители в пет възрастови групи и клавирно дуо в две възрастови групи. 44 индивидуални пианисти и 12 клавирни дуа от Шумен, Разград, Провадия, Силистра, Габрово, София, Казанлък и Берковица взеха участие в конкурса.
Пианистите от СОУ "Сава Доброплодни" се представиха блестящо и бяха отличени със следните награди:
Категория пиано - Симеон Божилов- І клас - Втора награда, при неприсъдена първа - преподавател Аринка Вътева, Ния Николаева - ІІ клас - Трета награда - преподавател Ирма Джанкова, Боряна Пенкова - ІІ клас - Трета награда - преподавател Ралица Димова, Весела Кърк - ХІ клас - Трета награда - преподавател Маринела Маринова.
В категория клавирни дуа Първа награда спечелиха Елица Мирчева- ХІ клас от нашето училище и Светолмир Златков от ОШИ "А. Стоянов" - преподаватели Аринка Вътева и Надежда Милева, Втора награда за Ферай Нури- Х клас и Николай Митев- ХІ клас - преподавател Маринела Маринова, Трета награда за Ана-Мария Лечева - VІ клас и Сияна Стоянова - VІІ клас - преподавател Аринка Вътева.

Песенна дъга над Кутев
Публикувано на: 2011-04-02 19:49:06

На проведения на 1 април 2011 г. ІІІ Национален детско-юношески консурс за изпълнители на народни инструменти и народно пеене "Песенна дъга над Кутев" в град Котел, участие взеха възпитаници от СОУ "Сава Добрплодни" и завоюваха следните награди:
I награда - гайда - Румен Георгиев ІІІ клас - преподавател Мирослав Минчев
II награда - гайда - Александра Руменова ІІ клас - преподавател Мирослав Минчев
III награда - гайда - Момчил Манчев ХІ клас - преподавател - Мирослав Минчев
I награда - народно пеене - Александра Руменова ІІ клас - преподавател Дарина Бошнакова
I награда - народно пеене - Йордан Станков V клас - преподавател Дарина Бошнакова
II награда - народно пеене - Александра Димова ІV клас - преподавател Янка Димитрова
III награда - народно пеене - Лиляна Яворова V клас - преподавател Анета Мутафчиева
Въпреки огромната конкуренция учениците представиха достойно СОУ "Сава Доброплодни" и техните преподаватели.

staff/picbut.jpg

Резултати 'Аз и буквите'
Публикувано на: 2011-03-30 16:02:08

Резултати от състезанието "Аз и буквите" на Сдружението на българските начални учители може да видите ТУК

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]