Деца от четири страни се учат на уважение в Шумен
Публикувано на: 2017-11-06 11:46:47

Деца от четири страни се учат на уважение в Шумен

upload/1_1.jpgОсъзнаване на своите силни и слаби страни, развиване на уважение към околните, респект към правилата и доброволното им спазване - това са само част от целите, които си поставя започналата от събота /21.10.2017/ в Шумен среща между ученици от четири държави - Испания, Кипър, Полша и България. Домакин на проявата е СУ "Сава Доброплодни", а участниците работят по проекта на училището "Уважението - ценност за цял живот" по програма "Еразъм+".
upload/1_1.jpg"Идеята е да се даде възможност на учениците от няколко европейски държави да осмислят значимостта на различните форми на уважението – уважение към другите, себеуважение, уважение към природата, уважение към култура и традиции и да се изградят навици за толерантно общуване."
upload/1_1.jpgВ неделя премина опознавателния етап, в който децата участници се запознаха в неформална обстановка с игри и танци, а от понеделник гостите от Испания, Кипър и Полша посещават часове по английски език, изобразително изкуство, музика и хореография на своите връстници от Шумен.
upload/1_1.jpgДецата от училищата партньори усвоиха вече стъпките на български хора и имаха възможност да се запознаят с основните забележителности на Шумен, като най-силно впечатление им направиха паметникът "Създатели на българската държава", Шуменската крепост и глобалният символ на България - Мадарският конник. Във вторник учениците от трите страни бяха гости на български семейства, а техните преподаватели проведоха работна среща по темите на проекта. Гостуването продължава до събота/ 28.10.2017/, като през това време децата от партньорските екипи ще имат възможност да се запознаят с първата българска столица Плиска и Двора на кирилицата, както и с морската столица Варна.
upload/1_1.jpgПроектът "Уважението - ценност за цял живот" е планиран за две години и се финансира от Центъра за развитие на човешките ресурси в качеството му на национална агенция за проекти на Европейската комисия. Етапите му включват посещение на ученици от начален етап и учители в четирите държави участници в проекта. Първи домакини бяха Испания (през март 2017), сега домакин е Шумен, а през март 2018 предстои гостуване в Полша.

Автор: Красимир Крумов

За повече информация:
Сайт на проекта
Телевизионно интервю на 26.10.2017
Публикация в 24 часа

1 ноемвнри – Ден на народните будители
Публикувано на: 2017-10-31 15:36:08

ЧЕСТВАНЕ НА 1 НОЕМВНРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ


ИНИЦИАТИВИ

upload/1_1.jpgИзложба „Будителите“ във всяко фоайе на трите етажа на училището.
upload/1_1.jpgНа 31.10. за всяка смяна, в началото на първия учебен час, учениците чуха радиопредаване под наслов „Слово за народните будители“.
upload/1_1.jpgПрезентацията „Будителството – национална свяст“ запозна всички ученици в часа на класа с достойните българи от миналото и с будителите, родени и работили активно в родния ни град.
upload/1_1.jpgУченици ще поднесат цветя пред портрета на Сава Доброплодни в училището и пред барелефа на патрона ни до НЧ „Добри Войников“
staff/picbut.jpg

Запознайте се и програмирайте
Публикувано на: 2017-10-25 14:19:57

На 14-15.10.2017 г. и 21-22.10.2017 г. УН към СУ „Сава Доброплодни“ проведе две мащабни събития, свързани с популяризиране на прогограмирането. Лектори бяха учителите Ангел Ангелов, Мадлена Станчева и Лейля Басриева, а модератори – ученици от 7. и 8. клас с опит в програмирането и роботиката. Събитията станаха възможни благодарение на подкрепата на Фонадация „Работилница за граждански инициативи“, SAP и TechSoup Europe, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“. Инициативата се реализира в рамките на Европейската седмица на програмирането (7 – 22 октомври) и има за цел да подпомогне деца и младежи да се адаптират към утрешния дигитален свят.


staff/picbut.jpg

С песен и обич творим добро
Публикувано на: 2017-10-19 13:57:50

От 13 до 15 октомври 2017г. във Военния клуб на град Пловдив се проведе Международния конкурс за детско-юношеско творчество "С песен и обич творим добро". Организатори на конкурса са Детска вокална формация "Омайниче" и Военен клуб – Пловдив, под чийто патронаж се провежда конкурса. Удоволствието да присъждат наградите имаше отбрано детско жури от ДВФ “Омайниче“ и професионално, безпристрастно и отдадено на децата и песента, жури в състав - Ваня Костова, Мими Иванова и Невена Пейкова.

ВФ”ДЪГА” с ръководител Антония Божинова се класира на Първо място в четвърта възрастова група – 15 – 19 г.

upload/888.jpg

"Северно сияние" – Русе 2017
Публикувано на: 2017-10-16 10:00:00

Международен конкурс „Северно сияние“ – Русе 2017


На 6 и 7 октомври 2017 г. се проведе ХХІ Международен конкурс за млади поп изпълнители „Северно сияние“. Участваха деца от България, Русия и Румъния. Журито бе в състав: Хайгашод Агасян, Тони Димитрова, Светослав Лобошки. Антоанета Ангелова от VІІ „е“ клас спечели ІІІ място в нейната възрастова група.

Награди "Стоян Михайловски"-2017
Публикувано на: 2017-10-09 17:11:16

Синдикат „Образование“ връчи наградата „Стоян Михайловски“ за шеста поредна година


Наградата „Стоян Михайловски“ на Синдикат „Образование“ за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело се връчва за поредна шеста година. Тази година това събитие се състоя на 5 октомври – Международен ден на учителя. Наградите бяха тържествено връчени в зала „Миракъл“ на Театър „Българска армия“ в гр. София. На събитието присъстваха синдикалисти от цялата страна, зам.-министърът на образованието, г-н Петър Николов и старши експерт от РУО – София, г-жа Боянка Кънева
Председателят на Синдикат "Образование" г-н Юлиян Петров откри тържеството с думите "...Българското общество трябва да се поклони пред българския учител..."
Участниците бяха поздравени от култовата българска естрадна певица Росица Кирилова с „Учителко, целувам ти ръка“.
В наградата „Стоян Михайловски“ са включени шест категории „Учител на годината“.

Наградата получиха:
- Категория „Детска градина“ – Соня Георгиева Робева – РСО – Пловдив;
- Категория „Начално образование“ – Ценка Колева Димитрова – РСО Велико Търново;
- Категория „Основно образование“ – Владимира Димитрова Самарджиева – РСО Димитровград;
- Категория „Средно образование“ – Пенка Русева Бумбарова – РСО Шумен;
- Категория „Професионално образование“ – Илиана Василева Кадурина – РСО Благоевград;
- Категория „Мултикултурна среда“ – Славка Веселинова Георгиева – РСО Търговище.
......
http://www.podkrepa-obrazovanie.com

staff/picbut.jpg

"Книгознайковци“
Публикувано на: 2017-10-09 09:00:00

Учениците от 4. в клас през изминалата учебна година участваха в проект "Книгознайковци“, ръководени от класния си ръководител Мануела Недекова. Те се включиха в много инициативи като: четене на приказки на първокласниците, написване на авторски приказки, оформени в книжки и илюстрирани от самите ученици, посещение на Детски отдел на Регионалната библиотеката „Ст. Чилингиров“ и запознаване с живота на известни български автори за деца. В резултат на това получиха Сертификат за успешно разработен проект, в който участваха 38 паралелки в начален етап от цялата страна. Усърдието и любознателността винаги се възнаграждават.

„Знатоки русского языка“
Публикувано на: 2017-10-09 08:55:57

От 15 до 30 септември в гр. Москва се проведе задочен кръг на VI Международен фестивал „Знатоки русского языка“ / Експерти по руския език/. Във фестивала взеха участие ученици от Европа, Азия и Австралия. Те се състезаваха в три конкурса: „Знатоки русского языка, истории и культуры России“ – писане на есе, „Великое русское слово“ – рецитаторски конкурс и „Душа России“ – рисунка. Ученици от 17 страни достигнаха до финала. От СУ „Сава Доброплодни“ гр. Шумен се явиха 5 ученици: Михаела Димитрова и Емилияна Георгиева от 7 а клас, Петър Иванов от 8 а клас, Траяна Василева и Виктор Иванов от 11 а клас с преподавател Радка Гочева. Петимата ученици получиха максимален брой точки и се класираха за финалния кръг, който ще се проведе от 05.11. до 11.11.2017г. в гр. Москва.Горди сме, че нашите ученици ще защитават името на училището ни, на град Шумен и на България, защото сме единствените представители от България, достигнали до финалния кръг. Да пожелаем успех на нашите ученици и в гр. Москва!


upload/1608.jpeg

Световен ден на музиката
Публикувано на: 2017-10-04 16:35:27

Концерт, посветен на 1 Oктомври – „Mеждународния ден на музиката“, изнесоха ученици и учители от СУ „Сава Доброплодни“. На открито, в градската градина, пред паметника на нашия съгражданин Тодор Колев, те пяха, танцуваха, рисуваха. На импровизираната сцена своя талант показаха още пианистите и китаристите.
Завладени от магията на изкуството, зрителите се включиха в изпълнението на песни и в народните танци, а след това подкрепиха благотворителната акция за събиране на средства за закупуване на музикални инструменти.


staff/picbut.jpg

В Медовина с песен медена
Публикувано на: 2017-10-02 23:01:01

На 30.09.2017 г. в с. Медовина, община Попово се проведе първа Национална фолклорна среща „В Медовина с песен медена“. Освен фолклорно надпяване бяха проведени и класове по народно пеене. Представителката на СУ „Сава Доброплодни“ - Славея Яворова Младенова, ученичка в ІІІ В музикален клас, с вокален педагог Янка Димитрова – взе участие в класа по народно пеене на голямата добруджанска народна певица Галина Дурмушлийска. Участниците във фолклорното надпяване, над 600 души, бяха оценявани от жури в състав: Проф. д-р Николай Ников – етнолог, фолклорист ; Галина Дурмушлийска – добруджанска народна певица; Стоян Варналиев – тракийски народен певец; Петя Габровска – магистър културолог; Петър Кирилов – северняшки народен певец, председател на Сдружение за фолклор „Цветница“. Славея се представи с две добруджански песни – „Сън ми краде черни очи“ и „Запяло е пъстро пиле“ и бе високо оценена от журито – присъдена и бе втора награда и Специална награда на Галина Дурмушлийска – безплатно тридневно обучение от певицата.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]