Галерия

ІV Международен театрален фестивал - град Париж
Публикувано на: 2011-04-12 11:53:24

Ученическият театрален състав “Радуга“ с ръководител Радка Гочева при СОУ „Сава Доброплодни“ се завърна с Гран при от Четвъртия международен фестивал „Русское слово, русская душа” в Париж. Фестивалът се организира от асоциацията „Диалог на културите и традициите” с подкрепата на Руската община във Франция, под патронажа на президента на Международния съвет на руските съотечественици граф П. П. Шереметев. Във фестивала взеха участие представители на десет държави като Италия, Естония, Молдова, Русия, Украйна и др. Спектаклите бяха оценявани от две журита – за деца и за възрастни, чийто състав беше от изтъкнати театрални режисьори, актьори и драматурзи на Русия. България беше представена от два ученически състава: „Синята птица“ от Варна и „Радуга“ от Шумен. Нашите театрали категорично спечелиха голямата награда (Гран при) на фестивала, която е единствена за двете възрастови групи. Ученическата трупа „Радуга“ представи съвременна трактовка на приказката „Пепеляшка“. В нея участват 12 ученици от V до VIII клас. Те спечелиха безапелационно публиката и впечатлиха журито, което им връчи статуетката „Размишленията на Малкия принц“ и диплом. Групата беше придружавана от родители, с които децата споделяха вълненията си от преживяното. А те никак не бяха малко, след като няколко дни обикаляха Париж и разглеждаха най-забележителните места на френската столица.
Наградата амбицира ученическия театрален състав „Радуга“ за нови постановки. За десет години той е възпитал над 200 деца в любов към руския език и руската култура, а в колекцията му са престижни награди от международни фестивали в Русия и Франция.

Шуменска заря

staff/picbut.jpg

ХV Международен конкурс за класическа китара
Публикувано на: 2011-04-12 11:51:06

Петнадесетото издание на Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“ се проведе в гр. Кюстендил. Над 450 китаристи от България, Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, между които и ученици от СОУ "Сава Доброплодни" вхеза участие в конкурса. Възпитаниците на нашето училище се представиха блястящо и спечелиха следните награди:
II-ра награда във втора възрастова група спечели Калин Георгиев от IXб клас. В същата група на Тодор Янков от IXб бе присъдена специалната награда на девет членното международно жури и наградата на фондация "Образование и бизнес" - гр.София. И двамата са ученици на Станимир Станимиров. Музикалният форум, която е най-престижният на територията на България се проведе в рамките на 4 дни - от 6 до 9 април. Организатори са Община Кюстендил, читалище „Братство 1869“, читалище „Пробуда 1961“ и Информационен център Европа Директно - Кюстендил.

staff/picbut.jpg

Резултати от олимпиади
Публикувано на: 2011-04-12 11:48:08

1.Национален кръг на олимпиадата по Руски език
Радина Валентинова Русинава - VІ клас - 69 т.
Александър Татянов Даков - VІІ клас - 84 т.
Мила Димитрова Белчева - VІІІ клас - 80 т.
2. Областен кръг на олимпиадата по география и икономика
Зорница Йорданова Димова Vа клас - 163 т. - класирана за VІІ Национална олимпиада по география и икономика в Благоевград
3. Областен кръг на олимпиадата по техническо чертане
Ипек Ангелова Бисерова - 33 т. - Много добър 5
Мария-Йоанна Пламенова Герчева - 37 т. - Много добър 5
Момчил Веселинов Тончев - 34 т. - Много добър 5

ІІІ нац. конкурс за млади пианисти 'Димитър Ненов'
Публикувано на: 2011-04-10 17:41:00

От 8 до 10 април в Разград се проведе третото издание на Националния конкурс за млади пианисти "Димитър Ненов". Организатори на проявата са НЧ „Развитие 1869” и къща-музей „Димитър Ненов”. В конкурса участваха възпитаници на музикални школи, школи по изкуствата и музикални паралелки. Те бяха разпределени в две категории: индивидуални изпълнители в пет възрастови групи и клавирно дуо в две възрастови групи. 44 индивидуални пианисти и 12 клавирни дуа от Шумен, Разград, Провадия, Силистра, Габрово, София, Казанлък и Берковица взеха участие в конкурса.
Пианистите от СОУ "Сава Доброплодни" се представиха блестящо и бяха отличени със следните награди:
Категория пиано - Симеон Божилов- І клас - Втора награда, при неприсъдена първа - преподавател Аринка Вътева, Ния Николаева - ІІ клас - Трета награда - преподавател Ирма Джанкова, Боряна Пенкова - ІІ клас - Трета награда - преподавател Ралица Димова, Весела Кърк - ХІ клас - Трета награда - преподавател Маринела Маринова.
В категория клавирни дуа Първа награда спечелиха Елица Мирчева- ХІ клас от нашето училище и Светолмир Златков от ОШИ "А. Стоянов" - преподаватели Аринка Вътева и Надежда Милева, Втора награда за Ферай Нури- Х клас и Николай Митев- ХІ клас - преподавател Маринела Маринова, Трета награда за Ана-Мария Лечева - VІ клас и Сияна Стоянова - VІІ клас - преподавател Аринка Вътева.

Песенна дъга над Кутев
Публикувано на: 2011-04-02 19:49:06

На проведения на 1 април 2011 г. ІІІ Национален детско-юношески консурс за изпълнители на народни инструменти и народно пеене "Песенна дъга над Кутев" в град Котел, участие взеха възпитаници от СОУ "Сава Добрплодни" и завоюваха следните награди:
I награда - гайда - Румен Георгиев ІІІ клас - преподавател Мирослав Минчев
II награда - гайда - Александра Руменова ІІ клас - преподавател Мирослав Минчев
III награда - гайда - Момчил Манчев ХІ клас - преподавател - Мирослав Минчев
I награда - народно пеене - Александра Руменова ІІ клас - преподавател Дарина Бошнакова
I награда - народно пеене - Йордан Станков V клас - преподавател Дарина Бошнакова
II награда - народно пеене - Александра Димова ІV клас - преподавател Янка Димитрова
III награда - народно пеене - Лиляна Яворова V клас - преподавател Анета Мутафчиева
Въпреки огромната конкуренция учениците представиха достойно СОУ "Сава Доброплодни" и техните преподаватели.

staff/picbut.jpg

Резултати 'Аз и буквите'
Публикувано на: 2011-03-30 16:02:08

Резултати от състезанието "Аз и буквите" на Сдружението на българските начални учители може да видите ТУК

'Имат ли бъдеще младите хора'
Публикувано на: 2011-03-29 10:10:27

На 28.03.2011 г. в залата на Младежки дом - Шумен се проведе диспут на тема "Имат ли бъдеще младите хора в Шумен" посветен на 40 годишнината на Общински младежки дом в Шумен. В диспута участваха шест отбора от средните училища в града.
Отборът на СОУ "Сава Доброплодни", който за първи път участва в диспут в състав Николай, Тамара и Даяна от XI музикален клас под ръководството на Георги Йоргов се класира на III място изпреварвайки такива утвърдени клубове работещи повече от десет години като тези в ПМГ "Нанчо Попович", Хуманитарно училище "Йоан Екзарх" и Професионална гимназия о икономика.

Шуменските добрплодци със сребърно отличие
Публикувано на: 2011-03-28 19:03:10

Представителният училищен хор при СОУ "Сава Доброплодни" спечели сребърен медал на Седмия национален конкурс за музикално и танцово изкуство "Орфеева дарба", провел се през почивните дни в Националния дворец на културата. Организатори на музикалата проява бяха Националната академия "Панчо Владигеров" и Министерството на културата, а шуменското училище по изкуствата участва за втора година в конкурса, но за първи път се представи с ученическия хор под диригенството на Радосвета Костова. С изпълнение на творби от български и чужди композитори, младите таланти то СОУ "Сава Доброплодни" доказаха, че са най-добрите български хорови изпълнителни сред специализираните училища у нас. Малко не достигна на "доброплодците", за да превземат върха на Орфеевото изкуство и да спечелят златния медал, който тази година стана притежание на гостите от Русия с техните перфектни изпълнения на произведения от руски и световни класици. Днес шуменските ученици бяха поздравени от училищното ръководство, което се гордее и с поощрителните награди за индивидуални изпълнения от миналато издание на конкурса.

Шуменска заря

Отличия на III-то Нац. състезание по ИТ
Публикувано на: 2011-03-28 14:29:19

След оспорвана надпревара и показани от участниците знания и умения на високо равнище, завърши III Национално състезание по Информационни технологии, организирано и проведено от ЮЗУ „Неофит Рилски“, VII СОУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград, Община Благоевград, и Регионалния инспекторат по образованието в областния град. Състезанието е най-голямото в страната, включено е в Националния календар на извънкласните дейности и се провежда под егидата на Съюза на българските математици. Неговата значимост се доказва от рекордния брой участници всяка година - над двеста, а през настоящата - 263 участници от София, Разград, Враца, Добрич, Шумен, Бобовдол, Сандански, Кюстендил, Русе, Пазарджик, Плевен, Лом, Петрич, Гоце Делчев, Свищов, Първомай, Ямбол, Пловдив..., които мериха сили в шест категории. За тази година – Уеб сайт, Мултимедийни клипове, Интернет приложение, Мултимедийни приложения, Приложни програми за 9-12 клас и Компютърни презентации и Уеб сайт за 5-8 клас. Компетентното жури от преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, СУ “Климент Охридски“, национални оценители и автори на учебни програми, учебници и учебни помагала, отличи най-добрите сред обстойна и прецизна работа. Както и миналата година, учениците от СОУ "Сава Доброплодни", Радостин Христов Маринов и Янислав Георгиев Колев от VI клас с ръководител Ангел Ст. Ангелов се представиха отлично. Радостин Маринов зае второ място в категорията "Уеб сайт" и получи плакет, грамота и предметни награди от кмета на гр. Благоевград. Янислав Колев остана само на точка от участниците във финалния кръг в категорията "Компютърни презентации", които изготвяха своите проекти на място в рамките на четири часа.
Преди състезателния ден Ангел Ангелов направи обучителен курс-лекции на тема "Иновационни комуникационни и технологични решения в образователния процес", представен пред около 200 учители и преподаватели от областта и ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

staff/picbut.jpg

Отбелязване на националния празник на Гърция
Публикувано на: 2011-03-25 11:05:46

Във връзка с честването на националния празник на Република Гърция - 25 март участници в проекта по програма "Комениус" и членове на клуба "Съхрани българското" подготвиха открит урок за Гръцкото освободително въстание и българите участници в него под ръководството на преподавателя по история и цивилизация Георги Йоргов и класния ръководител Дарина Полихронова.
Урокът продължи два часа и бе посетен от ученици и преподаватели от училището, както и студенти от ШУ "Епископ Контантин Пресвалски" - общо 59 души.
Урокът започна с всъпителни думи от ръководителя за съвместната борба на гръцкия и български народ срещу османския поробител.
Учениците Славчо и Тунай поднесоха презентация за обевяването и хода на гръцкото освободително въстание. Учениците Христина и Сузана предтавиха биографични данни и портретите на водачите на гръцкото въстание. Друга презентация бе за видните българи, взели активно участие във въстанието - Хаджи Христо и Марко Боцарис и връзките между гръцкото и българското националноосвободителното движение. Александър и Михаела посочиха влиянието на гръцката възрожденска култура върху българската и имената и дейността на българи, работили за гръцкото културно възраждане като доктор Петър Берон, Никола Пиколо семейство Богориди и др. Накрая Дебора и Стиван презентираха национални носии от различните етнографски райони на Гърция и от бита на гръцкия народ в епохата на Възраждането. Урокът завърши с пожелания към приятелския гръцки народ за благополучие, скорошно излизане от кризата и по-чести контакти, защото познавайки се по-добре ние можем да бъдем добри съседи и приятели.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]