Галерия

26 септември - Ден на европейските езици
Публикувано на: 2010-09-27 17:42:27

Днес, 27.09.2010 г. от 12,30 часа в СОУ „Сава Доброплодни” беше отбелязан Европейският ден на езиците, учреден от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6.12.2001 година. Цялата 2001 година беше обявена за Европейска година на езиците.
Основната цел на този ден е да поощрява изучаването и усвояването на различни езици, не само в училище, но и през целия живот на човека, да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаването им, за да повиши нивото на чуждоезичност и междукултурно разбирателство, да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.
Участници от четвърти а клас с преподавател Рени Илиева и класен ръководител Татяна Станчева поздравиха присъстващите със спектакъл, който включваше стихотворения и песни на английски език. Мултимедийна презентация илюстрираше изпълненията на песните “The wheels on the bus” - “Колелетата на автобуса”, “Calendar song” - „Песен за календара”, “I` m the musicman” – “Аз съм музикант” , драматизацията “We` re going on a bear hunt” - “На лов за мечки” и много стихотворения.
Седмокласничката Соня Обретенова допринесе за празничната атмосфера с изпълнението си на встъплението към поема от Александър Сергеевич Пушкин.
В своето приветствие главен учител Елена Станева напомни на присъстващите древната мъдрост, че който знае много езици, държи ключовете от много врати.

staff/picbut.jpg

Благотворителен концерт
Публикувано на: 2010-09-27 17:39:22

Традиционен благотворителен концерт под мотото „Музиката- вдъхновение, ценност, съвършенство” организира СОУ „Сава Доброплодни” на 05.10.2010 г. в залата на община Шумен от 18,30 часа.
В концерта участват наградени ученици от втори до дванадесети клас на училището, които изучават разширено музика или са от профил „Изкуства” – Музика, показали таланта си на международни, национални и регионални конкурси.Ще бъдат изпълнени творби в различни стилове - класика, фолклор, поп, джаз - ”Революционен етюд” от Шопен, „Рагтайм” от Скот Джоплин, „Родопска китка”, „Шопски танц”, изпълнения на гайда, гъдулка, цигулка, акордеон, пиано, китара, вокална група и др.
Събраните тази година средства ще бъдат използвани за закупуване на музикални инструменти и пособия.

Събирай разделно - спечели награди!
Публикувано на: 2010-09-23 12:51:48

Занеси Зелената точка вкъщи и я залепи на пощенската ви кутия!

Събирайте отпадъците в дома ви разделно и семейството ти може да спечели 1000 лева.

Регистрирайте се на www.ecopak.bg/greenschool
30-те училища с най-много регистрации ще получат тенис маса и комплекти за бадминтон, а това това от тях с най-много регистрации ще спечели и концерт на Мюзик Айдъл Тома, Маги и Нора в своя двор!

Спечелен проект
Публикувано на: 2010-09-23 00:09:41

СОУ “Сава Доброплодни” спечели Проект по Програма „Учене през целия живот”, Секторна Програма „Коменски” към Европейския Съюз.
Проектът е озаглавен „Елате и бъдете ( с ) другите в Европа” и е с участието на училища от Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Португалия и България.
В този проект учениците ще "бъдат с другите", ще взаимодействат с тях, но едновременно с това те ще "са другите”. Те ще имат възможност да участват в танци, песни, готвене, рисуване и др. заедно със свои връстници от други страни и в същото време ще бъдат насърчавани да опознаят своята родна култура и културата на другите.
По време на двегодишния срок на проекта ще има девет срещи, по една за всяка страна - участник. Учениците ще бъдат изключени от три срещи, като това ще даде възможност на учителя да организира и оценка на проекта преди и след изпълнението на конкретните задачи. Крайните изделия ще включват съвместни CD-та и DVD-та с песни, танци, игри, празници, рецепти, историческа информация, календар, включително аспекти на традицията и на интернет страница. Резултатите ще бъдат публикувани в медиите и ще бъдат качени в уеб страницата на всяко училище.

Международно лятно езиково училище 'Московия'
Публикувано на: 2010-08-13 08:28:41

Неотдавна от Русия се завърна Тамара Ангелова от ХІ „б” клас, която не само изучава руски език, но и участва в различни конкурси и олимпиади. Като награда за доброто си представяне тя имаше възможност от 06.07. до 28.07.2010 год. да посети Международното лятно езиково училище „Московия”, заедно с още осем свои връстници от различни градове на България.
Ето какво разказва самата Тамара:
„За три седмици младежи от 36 държави от Европа, Азия, Африка и Америка се събрахме на едно място, недалеч от Москва. В това райско кътче на чист въздух сред горите в Подмосковието е построен лагерен комплекс, в който ние не само учихме, а и приятно оползотворявахме свободното си време чрез различни конкурси и фестивали. Един от тези фестивали бе посветен на националните култури. Всяка от 36-те страни-участници представи традиционните си песни, танци и национални костюми. Българската делегация решихме да изиграем различни хора, но се оказа, че повечето не знаят дори Дунавско хоро. Благодарение на това, че в училище съм учила осем години хореография, успях да ги науча и на Ръченица. И така представянето ни на фестивала мина отлично.
Московия е международен лагер, в който главната цел е да се научим свободно да общуваме на руски език и за тази цел бяхме разделени на отряди (по 16-17 деца) като всички бяха от различни страни. В моя отряд имаше представители на Русия (Даша), Казахстан (Кристина), Индия (Айшани), Беларус (Анна), Швеция (Анне), Абхазия (Нина), Латвия (Агнес), Чехия (Хана), Туркменистан (Мяхри), Армения (Владимир), КНДР (Ким), Р. Корея (Ю Йонг Ил), Египет (Махмуд), Естония (Карл) и Полша (Давид). Получих доста покани да посетя тези страни. Аз също поканих новите си приятели да посетят моята родина. Повечето обещаха, че ще погостуват на нашето Черноморие.
От проведените конкурси на мен много ми хареса „Москвовидение” – подобен на Евровизия, в който всеки отряд представи песен и шоу. Не спечели моят отряд, но много се гордея, че победи авторската песен на Кристина от Кърджали и едно момче от Сърбия. Тази песен се изпълнява на шест езика (сред които български и руски) и стана голям хит в лагера.
Освен екскурзията до Москва, на която разгледахме забележителностите на руската столица, имахме и екскурзия до Сергиев Посад – град, който се явява център за производство на знаменития руски сувенир – матрьошка. Последната ни екскурзия бе до град Клин, в който има няколко музея – къщата-музей на П. И. Чайковски и музея на стъклените играчки за елха. Температурата навън беше +37 градуса, а в музея, разглеждайки играчки от миналия век, чувствахме прохладната зима и уюта на коледните празници.
Това бяха най-хубавите три седмици в живота ми. Те ми показаха как хора от различни раси, континенти, религии и традиции могат да бъдат едно цяло. Нас ни обедини руският език. Научихме се да бъдем толерантни. В този лагер се сприятелих с много младежи от различни краища на света, усъвършенствах знанията си по руски език.
Това пътуване, оставило у мен незабравими спомени, се осъществи благодарение на моите учители Елена Станева и Уляна Йорданова, които много ми помогнаха. Специално ги поздравявам и им благодаря от все сърце!”

staff/picbut.jpg

Международен рускоезичен творчески лагер
Публикувано на: 2010-07-16 12:34:51

Соня Оретенова и Раденка Христова от руска театрална палитра "Радуга" при СОУ "Сава Доброплодни" с ръководител Радка Гочева участваха в Международен рускоезичен творчески лагер в г. Агд на френската Ривиера. Участваха представители на Франция, Белгия, Русия, Швеция, Кипър и България. Соня и Раденка достойно представиха страната ни, училището и гр. Шумен. По време на обучението си в лагера, те показаха отлично владеене на руски език, комуникативност и театрално майсторство. Соня стана носител на единствената диплома за най-добра актьорска работа по време на творческия лагер. Благодарение на прекрасното представяне на нашите момичета театралният състав на училището ни с ръководител Радка Гочева получи покана от директора на лагера Людмила Тиграновна да участва в Международен театрален фестивал в Париж през април 2011 г.

staff/picbut.jpg

Списък на произведения по литература за Х клас
Публикувано на: 2010-07-15 12:49:14

Уважаеми ученици, ваканцията започна, но четенето продължава!
Не забравяйте,че едно от удоволствията на свободното време е срещата с хубав сюжет /бил той на филм или книга/. През настоящата учебна година по Български език и литература ще имате възможност да дебатирате върху бисери от световната класическа литература.Много от тях са филмирани.
1. Джовани Бокачо „Декамерон”
2. Мигел де Сервантес „Дон Кихот”
3. Уилиям Шекспир „Хамлет”
4. Жан – Батист Молиер „Тартюф”
5. Даниел Дефо „Робинзон Крузо”
6. Александър Дюма „Граф Монте Кристо”
7. Александър Пушкин „Евгений Онегин”
8. Оноре дьо Балзак „Дядо Горио”
9. Николай Гогол „Шинел”
10. Ги дьо Мопасан „Бел Ами”
11. Антон Чехов „Човекът в калъф”
12. Пол Верлен, стихотворения
13. Паисий Хилендарски „История славянобългарска”
14. Петко Р.Славейков „Изворът на Белоногата”
15. Любен Каравелов „Българи от старо време”
16. Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”

За следващата учебна година си закупете /втора употреба/следния учебник по литература:
ЛИТЕРАТУРА 10. КЛАС, Младен Влашки, Валери Стефанов, Александър Панов, изд. „Диоген.bg”2001

Дейнсти по проект
Публикувано на: 2010-06-27 17:43:19

Учениците от ІХ"а" и Х"а" - хуманитарни паралелки на 26 юни посетиха Мадарския конник, старините на Плиска с гроба на Карел Шкорпил и разгледаха лятната резиденция на княз Александър Батемберг в Кабиук, погалиха и расовите коне, които се отглеждат в конезавода на Коньовец. Всичките емоции на младите хора бяха "доставени" по проекта на проф. Малчо Малчев, който беше с екипа си до учениците. Исторически беседи за тези внушителни български места изнесе г-н Владев - преподавател в ШУ "Епископ К. Преславски.

Румяна Лъвинска

staff/picbut.jpg

Концерт на XI ‘Б’
Публикувано на: 2010-06-25 18:16:37

СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен Ви кани на концерт на XI ‘б’ клас профил „Музика” с класен ръководител Маринела Маринова на 28 юни, понеделник, от 18,30 часа в Концертната зала на Младежкия дом. Водещи: Радосвета Костова и Коко Паносян. Програмата предвижда изпълнения във всички жанрове, в които учениците са работили през учебната година.

Майкъл Джексън – завинаги в сърцата ни
Публикувано на: 2010-06-25 18:09:04

Под това мото премина отбелязването на 1 година от смъртта на Майкъл Джексън от училищната общност на СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен, организирано от XI 'Б' клас с профил „Музика” и госпожа Маринела Маринова на 25.06.2010 година от 10 часа във фоайето на втория етаж в училището.
Всички поставиха на ревера си лентички с надпис “I love Mihael Jakson”. Плакат с образа на певеца-идол и надпис “Forever in our hearts!” и изпълнение на най-известните му песни създадоха носталгично – приповдигнато настроение сред присъстващите преподаватели и ученици. “Ние сме децата на света”, пяха те заедно с незабравимия Майкъл.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95]