Галерия

Математически турнир Черноризец Храбър
Публикувано на: 2010-10-28 22:04:04

На 01.11.2010г. (понеделник) в град Варна ще се проведе традиционният Национален математически турнир "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР" по случай Деня на народните будители – 1 ноември.
Възрастовите групи са: ІІІ-ІV клас, V-VІ клас, VІІ-VІІІ клас, ІХ-Х клас и ХІ-ХІІ клас.
Ученици от и клас, под ръководството на г-жа Албена Иванова ще участвуват в състезанието, което включва трудни задачи, изискващи нестандартен подход.

Ден на народните будители
Публикувано на: 2010-10-28 19:43:58

В седмицата преди 1 ноември е организирана изложба с портрети на възрожденски будители и е обявен конкурс „Научи повече за тях”.Учениците по избор изнасят интересни факти за един от будителите в рамките на 2 печатни страници или чрез презентации.
Краен срок за предаване на материалите за участие – 29.10.2010г. -15,30ч.
Резултатите ще бъдат обявени в навечерието на патронния празник.
Петък – 29.10.2010г. – В навечерието на празника:
• От 7,15ч. в училище звучат възрожденски песни.
• 9,55 – 10,10ч./ след третия час / и от 13,55 – 14,20ч. / след първия час / - Програма, посветена на Деня на народните будители :
• Слово – г-жа Хриска Лазарова;
• Откъс от одата „Паисий” и въпроси към учениците;
• Хайдушка народна песен;
• Откъс от одата „Левски” и въпроси към учениците;
• Откъс от стихотворението „Ботев” и др.
• Програмата завършва с песента „Моя страна”.
- 12,30ч. – във фоаето на втория етаж тържество – „Празниците по целия свят” – участват ученици от ІІІ клас.

Криле за полет
Публикувано на: 2010-10-19 09:54:38

Театрална формация "Перушински" при СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен се изяви пред публика с пърформанс "Цветовете на дъгата". Това се случи на Карнавал на плодородието в гр. Шумен на 02.10.2010 г. Към театралната формация "Перушински" с ученици от VІв и Vд клас – паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство се присъединиха вокална формация "Доброплодчета", ученици от V клас с изучаване на чужд език и ученици от VІІІ клас, които през седмицата преди карнавала демонстрираха бодиарт пред ДКТ "Васил Друмев" гр. Шумен.
Формата на изявата не е случайна. Пърформанс е синтез на няколко вида изкуства – изобразително изкуство, музика, хореография, театър и литература. Той въздейства с визията на участниците и с тяхното изпълнение.
Положителното на използваната в европейските и в други държави нетрадиционна форма е това, че пърформанс е колективен творчески процес, при който почти всички участници се включват на различни етапи от подготовката до изявата.
Литературната основа, костюмите и сценичните елементи, музикалният запис и хореографията, репетициите и представянето пред публика е дело на едни и същи хора – ръководители и участници. Ръководителите на тази изява бяха Мариана Петкова, Пламен Петков – преподаватели по изобразително изкуство, Емилия Божилова – преподавател по музика и Татяна Прашанова – литературовед. Усилията на колектива бяха подкрепени от Донка Иванова – директор на СОУ "Сава Доброплодни", от нейния екип и от ръководството и организаторите в Община Шумен, които осъществиха професионално и атрактивно провеждането на карнавалния формат. Театралната формация "Перушински" беше определена да участва в ХІІ Национален детски фестивал в гр. Несебър през м. юни 2011 г.
Когато в един творчески колектив има потенциал, той се забелязва и "крилете за полет" правят възможно творците да полетят в безкрайното пространство на фантазията, традицията, новаторството и човешката култура. А младите хора на Шумен имат нужда точно от това.

Мариана Петкова

staff/picbut.jpg

Фестивал на етносите в България
Публикувано на: 2010-10-16 20:31:43

На 16.10.2010 година в Шумен в залата на общината се проведе Фестивал на етносите в България. Участниците представиха танците и музиката на българите, ромите, турците, евреите, руснаците и арменците, живеещи в България. Бяха раздадени награди от конкурса за поезия на майчин език. Журито се състоеше от поети от България и Турция. Специален поздрав направи и турският консул в Бургас. Като музикант и танцьор се представи Хюлия Хасанова Ибрямова, ученичка от СОУ "Сава Доброплодни" в 10 а клас-хуманитарен профил. От много години тя участва в състава за песни и танци към читалище "Назъм Хикмет" в Шумен.

Румяна Лъвинска

Музиката - вдъхновение, ценност и съвършенство
Публикувано на: 2010-10-08 11:52:03

На 5.10.2010 година се проведе традиционният благотворителен концерт "Музиката - вдъхновение, ценност и съвършенство" на учениците от музикалните паралелки от СОУ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" град Шумен и техните преподаватели. В концертната зала на Община Шумен те тържествено отбелязаха 1 октомври - Международен ден на музиката. В програмата взеха участие ученици, завоювали призови места в международни, национални и регионални конкурси. Набраните средства от този концерт ще бъдат използвани за закупуване на нови музикални инструменти и обогатяване на материалната база, за по-добро бъдещо развитие на талантливите деца и доразвиване на музикалните им умения. В залата сред всички гости беше и Председателят на Общински съвет – госпожа Даниела Русева. Кметът на Община Шумен - Красимир Костов изпрати цветя до участниците. Приветствени думи произнесе Директорът на училището, госпожа Донка Иванова. Аплодисментите в залата бяха знак ,че всички гости обичат великото изкуство "Музиката", че са очаровани от таланта на учениците от "Училището по изкуства". Концертът завърши с изпълнение на Училищен танцов състав - носител на първа награда от Международния фестивал "Българска роза"- гр. Приморско 2010 г.

staff/picbut.jpg

VІ МКВИ „Морски звездички”
Публикувано на: 2010-10-05 20:40:39

От 1 до 3 октомври в гр. Варна се проведе VІ Международен конкурс за вокално изкуство „Морски звездички”. В три поредни дни млади изпълнители от България и Русия показаха своя певчески талант. Жури с председател Хайгашод Агасян оценяваше вокалните им способности. Вокалната формация „Доброплодчета” при СОУ „Сава Доброплодни” представи достойно любимото училище и получи ІІІ-та награда. Станимира Сейкова от ХІІ-ти музикален клас се класира на ІІІ-то място в категорията „Индивидуални изпълнители”.

staff/picbut.jpg

26 септември - Ден на европейските езици
Публикувано на: 2010-09-27 17:42:27

Днес, 27.09.2010 г. от 12,30 часа в СОУ „Сава Доброплодни” беше отбелязан Европейският ден на езиците, учреден от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6.12.2001 година. Цялата 2001 година беше обявена за Европейска година на езиците.
Основната цел на този ден е да поощрява изучаването и усвояването на различни езици, не само в училище, но и през целия живот на човека, да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаването им, за да повиши нивото на чуждоезичност и междукултурно разбирателство, да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.
Участници от четвърти а клас с преподавател Рени Илиева и класен ръководител Татяна Станчева поздравиха присъстващите със спектакъл, който включваше стихотворения и песни на английски език. Мултимедийна презентация илюстрираше изпълненията на песните “The wheels on the bus” - “Колелетата на автобуса”, “Calendar song” - „Песен за календара”, “I` m the musicman” – “Аз съм музикант” , драматизацията “We` re going on a bear hunt” - “На лов за мечки” и много стихотворения.
Седмокласничката Соня Обретенова допринесе за празничната атмосфера с изпълнението си на встъплението към поема от Александър Сергеевич Пушкин.
В своето приветствие главен учител Елена Станева напомни на присъстващите древната мъдрост, че който знае много езици, държи ключовете от много врати.

staff/picbut.jpg

Благотворителен концерт
Публикувано на: 2010-09-27 17:39:22

Традиционен благотворителен концерт под мотото „Музиката- вдъхновение, ценност, съвършенство” организира СОУ „Сава Доброплодни” на 05.10.2010 г. в залата на община Шумен от 18,30 часа.
В концерта участват наградени ученици от втори до дванадесети клас на училището, които изучават разширено музика или са от профил „Изкуства” – Музика, показали таланта си на международни, национални и регионални конкурси.Ще бъдат изпълнени творби в различни стилове - класика, фолклор, поп, джаз - ”Революционен етюд” от Шопен, „Рагтайм” от Скот Джоплин, „Родопска китка”, „Шопски танц”, изпълнения на гайда, гъдулка, цигулка, акордеон, пиано, китара, вокална група и др.
Събраните тази година средства ще бъдат използвани за закупуване на музикални инструменти и пособия.

Събирай разделно - спечели награди!
Публикувано на: 2010-09-23 12:51:48

Занеси Зелената точка вкъщи и я залепи на пощенската ви кутия!

Събирайте отпадъците в дома ви разделно и семейството ти може да спечели 1000 лева.

Регистрирайте се на www.ecopak.bg/greenschool
30-те училища с най-много регистрации ще получат тенис маса и комплекти за бадминтон, а това това от тях с най-много регистрации ще спечели и концерт на Мюзик Айдъл Тома, Маги и Нора в своя двор!

Спечелен проект
Публикувано на: 2010-09-23 00:09:41

СОУ “Сава Доброплодни” спечели Проект по Програма „Учене през целия живот”, Секторна Програма „Коменски” към Европейския Съюз.
Проектът е озаглавен „Елате и бъдете ( с ) другите в Европа” и е с участието на училища от Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Португалия и България.
В този проект учениците ще "бъдат с другите", ще взаимодействат с тях, но едновременно с това те ще "са другите”. Те ще имат възможност да участват в танци, песни, готвене, рисуване и др. заедно със свои връстници от други страни и в същото време ще бъдат насърчавани да опознаят своята родна култура и културата на другите.
По време на двегодишния срок на проекта ще има девет срещи, по една за всяка страна - участник. Учениците ще бъдат изключени от три срещи, като това ще даде възможност на учителя да организира и оценка на проекта преди и след изпълнението на конкретните задачи. Крайните изделия ще включват съвместни CD-та и DVD-та с песни, танци, игри, празници, рецепти, историческа информация, календар, включително аспекти на традицията и на интернет страница. Резултатите ще бъдат публикувани в медиите и ще бъдат качени в уеб страницата на всяко училище.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]